Letartóztatták és vádat emeltek a vörös khmerek egykori elnöke ellen

Háborús bűnök és emberiesség elleni bűnök vádját emelte hétfőn az ENSZ-védnökség alatt működő különleges törvényszék Khieu Sampan ellen, aki Kambodzsa elnöke volt a maoista vörös khmerek uralma (1975-79) alatt - jelentette be a bírói testület szóvivője.

A vizsgálóbírók egyéves időszakra letartóztatásba helyezték a vádlottat, de Khieu Samphan ügyvédei már jelezték, hogy fellebbeznek a letartóztatási végzés ellen - közölte továbbá a szóvivő.

A vörös khmerek által elkövetett népirtás ügyeiben illetékes különleges törvényszék utasítására hétfőn vették őrizetbe Phnompenben a most 76 éves vádlottat, aki a maoista rezsim néhai vezetőjének, Pol Potnak a legbelső köréhez tartozott. Khieu Samphan egészen a közelmúltig háborítatlanul élt az ország északnyugati részén fekvő Pailin tartományban, amely korábban a vörös khmerek egyik erősségének számított.

A kambodzsai népirtás ügyeiben ítélkezni hivatott nemzetközi törvényszék eddig öt volt khmer vezetőt helyezett letartóztatásba, és készül felelősségre vonni. Köztük van Kaing Guek Eav, a Tuol Sieng kihallgató központ volt parancsnoka, Noun Chea, a vörös khmerek főideológusa, valamint Ieng Sary volt külügyminiszter és felesége, Ieng Thirith egykori szociális miniszter.

A Pol Pot közeli bizalmasának tartott Khieu Samphan tagadja, hogy tudomása lett volna a vörös khmerek rémuralma idején elkövetett népirtásról. Becslések szerint 1,7 millió ember vesztette életét a Pol Pot-féle diktatúra idején. Egy részüket kivégezték, másokat halálra kínoztak, megint mások az éhezésnek és a szörnyű közegészségügyi állapotok között gyakorta fellépő járványoknak estek áldozatul.

 

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.