Ezer erdélyi település képviselői Marosvásárhelyen

A romániai magyarság államalkotó tényezőként történő elismerését, Románia minden kisebbségének kulturális autonómiáját, a magyar többségű régiók területi autonómiáját, a gazdasági fejlesztési régiók átszervezését - követelik a Marosvásárhelyen megrendezett Erdélyi Fórum. Ezenkívül a kisebbségek anyanyelvének helyi vagy regionális hivatalos nyelvként történő elismerését, korlátozás nélküli anyanyelvi oktatást, az önálló állami magyar egyetem visszaállítását kívánják. Szerepel a követelések között a csángók nyelvi jogainak szavatolása és Erdély hátrányos helyzetének megszüntetése.

A közfelkiáltással elfogadott kiáltvány együttműködést kínál az erdélyi románoknak és valamennyi romániai nemzeti kisebbségnek. A dokumentum szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) küldöttei Brüsszelben "a romániai reformokért, a kisebbségi jogokért, a megfelelő európai autonómiamodellek alkalmazásáért, a magyar nemzet határok nélküli együttlétéért" fognak küzdeni.

Az RMDSZ legnagyobb eddigi kampányrendezvényén Erdély közel ezer magyarlakta településének képviselői jelentek meg, köztük szép számban csángók is, hogy kifejezzék a szövetség iránti támogatásukat a jövő vasárnap esedékes EP-választásokon.

A többezres közönségnek bemutatták az RMDSZ jelöltlistáján szereplő 35 képviselőjelöltet, majd felolvasták azon településen névsorát, amelyek képviselőiket a fórumra elküldték. Kampánybeszédében Markó Béla rámutatott: november 25-én az erdélyi magyarságnak "az egység és a széthúzás, az együttműködés és a viszály, az autonómia és a kiszolgáltatottság, a megmaradás és az elsorvadás" között kell választania, sokszínűségét azonban csak akkor őrizheti meg, ha összefog.

Az RMDSZ elnöke kijelentette: a brüsszeli névsorolvasáskor a katalánok, a dél-tiroliak, a finnországi svédek, az írek, a korzikaiak és a bulgáriai törökök mellett, az erdélyi magyaroknak is "jelen"-nel kell majd válaszolniuk, s nem pedig otthon szégyenkezniük. Hozzátette: a fórum résztvevői nem pártot, nem ideológiát képviselnek, hanem az erdélyi magyarságot alkotják. - Itt Erdély magyar népe van jelen - szögezte le.

A fórumon részt vett Antonio López Istúriz White, az Európai Néppárt (EPP) főtitkára, aki az RMDSZ-t az EPP teljes mértékű támogatásáról biztosította.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.