Bioenergia csak kicsiben

A magyarországi bioetanol-ipar nyílt levélben jelentette be, hogy világos választ várt a kormánytól: szükség van-e a kukoricából nyerhető energiahordozóra. A vitatott kérdések tisztázására rendezett csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen kiderült: a kormány csak az agrártermelők részvételével létrehozott etanolnyerőket támogatja.

Szükség van-e Magyarországon bioetanol-iparra? - tették föl a kérdést a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) képviselői egy olyan kerekasztal-megbeszélés előtt, amelyre az üzletágban érintettek közül minden érdekeltet meghívtak. Az iparág képviselői szerint a kukoricaalapú energia terjedése egyszerre jelent megoldást a környezetterhelési, gabonaértékesítési és takarmányozási gondokra. A baj csak az, hogy a gabona túlságosan megdrágult, és csak kiemelt támogatással építhetők meg az üzemek. A feldolgozók szerint Magyarországon évente legalább négymillió tonna kukorica feldolgozására lenne lehetőség. Ám az utóbbi időben azonban ennek a mennyiségnek a megléte egyre bizonytalanabb - már csak a klímaváltozás miatt is.

Magyarországon az eddig nyilvánosan bejelentett 38 új bioetanolüzem-beruházásból csupán négy jutott el az engedélyezési eljárás befejezéséig, de az építkezés még sehol sem kezdődött meg. Egy éve az agrárium irányítói még örvendeztek, hogy a mezőgazdaság kilábalhat a gabonatúltermelési válságából az éppen épülő bioetanol-ipar segítségével - mondta Zsemberi László, az MBSZ elnöke. Az etanol gyártását tervezők szerint az utóbbi időben változott a kormányzati politika, nem számíthatnak beruházási támogatásra, és ezért leálltak az új üzemek létesítésével.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint azonban a kormány nem fújt visszakozót, a közeljövőre érvényes etanolterveiben 800 ezer tonna alkohol gyártása szerepel, s ehhez 2,5 millió tonna kukoricára van szükség. A most formálódó - a fejlesztést, beruházást ösztönző - hazai programokban azonban azok a termelői részvétellel létrejövő üzemek szerepelnek kiemelt helyen, amelyek - a gabonatermeléstől az állattartásig nyúló - termelési rendszerükbe szervesen integrálni tudják az etalontermelést.

Klauser Gábor, a szabadegyházai Hungrana Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója azt mondta: Szlovákiában és Ausztriában a magyar kukorica feldolgozására kiépülő etanolgyártó kapacitás és a győri, valamint szabadegyházai hazai gyártás összesen 2,4 millió tonna termést köt le. Vagyis ezzel máris elérték a kormányzat szándékai szerinti, bioetanolra fordítható kukorica mennyiségét. Az újonnan belépő üzemeknek többletterményre lenne szükségük.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter az első biobenzinkút megnyitóján. A kormány már nem annyira lelkesen támogatja az iparágat
Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter az első biobenzinkút megnyitóján. A kormány már nem annyira lelkesen támogatja az iparágat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.