Chorzówi paradicsom

Vannak emlékeink a chorzówi stadionról. Európa valószínűleg legbüdösebb iparvárosának (Katowice) valószínűleg leglepusztultabb futball-létesítményéről. Oda se játékos, se újságíró nem szeretett menni.

Mostanáig.

Az országos eufória, sőt eksztázis, amely a ma esti Lengyelország-Belgium selejtező mérkőzést körülveszi, nem hagyta érintetlenül a stadion gazdáit. A még mindig katasztrofális állagú lelátók alatt egy alpesi wellness-szállodára emlékeztető, ezer négyzetméteres öltöző- és pihenőkomplexumot alakítottak ki a sajátjaiknak - na meg a belgáknak. Szó nem érheti a ház elejét. Van szauna, gőzfürdő (száraz-nedves), jacuzzi, elektronikusan vezérelt masszázsasztal, tévé, playstation stb. Sőt kis magánszéfek is a játékosoknak - hogy legyen hová tenni a bizsujaikat. (Ezeknek a szekrénykéknek a hiányát a "nagy" Cristiano Ronaldo tette szóvá haragosan, amikor Chorzówban járt.)

Leo Beenhakker, a holland kapitány, a győzelmek kovácsa pedig olyan, XXI. századi módon felszerelt menedzseri irodát - egy újságíró szerint valóságos internet-magánkávézót - kapott, ahol kedvére dohányozhat is. E szenvedélye kiélésében a füstriasztó rendszer erre a helyiségre kiterjedő semlegesítése segíti.

Az egésznek van valami "ötvenes évekbeli" illata. Akkor volt szokásban ennyire nyalni a futballistáknak meg az elöljáróiknak. Ám tényleg vegyük számba, hogy ez a szombati meccs nem akármi. Ha a házigazdák nyernek, ott vannak az osztrák-svájci Eb-n. Kontinenstornán soha lengyel csapat még nem jutott ilyen magasra. Vb-n már szerepeltek a lengyelek, nem is egyszer, Eb-n még sohasem. "Lubanski, Deyna, Boniek, Lato nemzedékének nem sikerült az" - olvasom -, ami a mostani, valljuk meg, jóval szerényebb képességű utódoknak sikerülhet. (Hm, hm. Egy vébé-bronz 1974-ben? Egy olimpiai arany - történetesen ellenünk - 1972-ben? Nem számít? Carpe diem!)

Lengyelország túl van egy érzelmektől fűtött választási kampányon és egy kormányváltáson. De úgy látom, egyik se tudta annyira tűzbe hozni a népséget-katonaságot, mint a szombati meccs. "Leo" azt mondja, játékosai - huszonöt egészséges futballistából válogathat - szinkronban vannak a közhangulattal. Olyasmiket produkálnak az edzéseken, amiket ő még nem látott tőlük.

Szó mi szó, nekik áll a zászló. Idegenben is megverték a belgákat, akiknek azonban most annyi helyzeti előnyük mégis van, hogy esélytelenek. Ők már biztosan nem mennek tovább a selejtező csoportból; erre a biztos befutó portugálok mellett csak a szerbeknek van esélyük. Ők üthetik el a lengyeleket, föltéve, hogy Chorzówban a belgák kicsikarnak egy döntetlent legalább. Tehát? Még Zewlakow, a lengyel védelem oszlopa (Olimpiakosz Pireusz) is biztosra veszi, hogy a szerbek legalább egymillió euróval fogják motiválni az amúgy motiválatlan belgákat. De, teszi hozzá röhögve, mi egymilliónál többért játszunk.

Ja?...

Listkiewicz, lengyel és Szurkisz, ukrán elnök: keblemre!
Listkiewicz, lengyel és Szurkisz, ukrán elnök: keblemre!
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.