A NAÜ dicséri is, bírálja is Iránt

Nem egyértelmű a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség legújabb jelentése az iráni atomprogramról. Mohamed el-Baradei főigazgató augusztusban három hónapos határidőt szabott meg Iránnak az urándúsítás leállítására és valamennyi szükséges információ megadására.

Most el-Baradei nyugtáz ugyan némi javulást Irán együttműködésében, így értékeli, hogy lépések történtek a nukleáris tevékenység átláthatóvá tétele érdekében. Ugyanakkor további fontos ismeretek átadását hiányolja, és felrója, hogy az urándúsítási program folytatódik. A NAÜ adatai szerint már 3000 centrifuga működik, s Teherán - saját közlése szerint - egy újabb, gyorsabb típust tesztel. A valamelyest javuló kooperációs készség bizonyítéka, hogy Teherán rendelkezésre bocsátotta azt az 1987-ben készült, s immár két éve kért titkos dokumentumot, amely az urándúsítás mikéntjét írja le. A gesztus szépséghibája, hogy időközben annak minden mozzanata ismertté vált. Más kérdésekről azonban még kevesebb az információ, mint korábban. Ezért - írja a jelentés - az iráni nukleáris programról a NAÜ ismereteinek szintje ma alacsonyabb a korábbinál.

A jelentés kétértelműségét igazolja, hogy míg Teherán a dokumentummal igazolni látja a kooperációs készséget és a program békés jellegét, addig Nagy-Britannia és az Egyesült Államok újabb szankciók indokát látja benne. A BT a NAÜ véleményére várt, s a most közzétett beszámoló alapján kíván dönteni arról, életbe léptet-e további szankciókat. Most, az újabb szankciók fő ellenzője, Kína távolmaradása miatt elmarad a nagyhatalmak hétfőre beütemezett értekezlete. Ha a Biztonsági Tanácsban marad a patthelyzet, az EU államai különszankciókat vehetnek fontolóra, miként az Egyesült Államok is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.