Díszpolgárok Erzsébetvárosban

Posztumusz díszpolgári címeket adományozott pénteken Erzsébetváros polgármestere; Hunvald György a kitüntetéseket Vogel Eric grafikusművész és Göllesz Viktor gyógypedagógus özvegyének adta át.


Vogel Eric 1907-ben, Budapesten született Vogel Imre néven. Díszlet- és jelmeztervező, grafikus, festő, művésztársai szerint "az  élet illusztrátora" volt. Méltatása szerint az emberi élet történéseit rajzolta le, mindig  másképpen: hol a maga drámaiságában, hol amilyennek szerette volna látni. A ceruza és a festővászon végigkísérte az egész életét. Szakmai tudására, ízlésére ötleteire rendezők, koreográfusok  támaszkodtak. Alapítója volt a József Attila és a Vidám Színpadnak. A Magyar Televíziónak kezdetektől fogva munkatársa volt, munkáját  többször nívódíjjal ismerték el.

Göllesz Viktor az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai  Kar volt tanára, főigazgatója, a Magyar Gyógypedagógusok  Egyesületének volt főtitkára. 1950-ben nyert felvételt a Gyógypedagógiai Tanárképző  Főiskolára, ahol Bárczi Gusztáv igazgató is felfigyelt az egyéniségére. A diploma után a főiskola munkatársa maradt, 1954-től az intézmény oktatója. Munkatársaival kezdték el kidolgozni a rehabilitáció irányzatait  a gyógypedagógiában, és később ő hozta létre a szociális szervező szakot. Göllesz Viktor a gyógyító nevelés tudományának magasan  kiemelkedő művelője volt. Elhunytával a magyar gyógypedagógiai oktatásügyet súlyos veszteség érte - áll a méltatásában.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.