Magyarországnak nincs szüksége a Magyar Gárdára - mondta Tom Lantos Orbánnak

Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke egyórás, elsősorban az amerikai külpolitika kérdéseit érintő megbeszélést folytatott Orbán Viktor Fidesz-elnökkel csütörtökön Washingtonban. A találkozón szó volt a Magyar Gárdáról is.


A magyar származású képviselő kongresszusi hivatalában fogadta Orbán Viktort. A találkozón jelen volt Horváth János  fideszes parlamenti képviselő is, aki abból az alkalomból érkezett  az Egyesült Államokba, hogy Truman-Reagan Szabadság Emlékéremmel  tünteti ki a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány.

A megbeszélésről maga a képviselő számolt be a találkozó után Washingtonban akkreditált magyar tudósítóknak. Elmondta, hogy a találkozón kifejezte felháborodását a Magyar Gárda működésével  kapcsolatban. Ismételten jelezte, a kongresszus megakadályozza, hogy a gárda tagjai az Egyesült Államok területére léphessenek. "Egy demokratikus, civilizált országnak hadserege van, nincs szüksége egy félkatonai szélsőjobboldali milíciára" - mondta vendégének, aki Lantos szerint "nem fejezte ki egyet nem értését  álláspontjával".

Tom Lantos azt mondta Orbánnak, hogy szülőhazájában, amelyet nagyon csodál, "sajnos mindig létezett egy vékony szélsőjobboldali, ultranacionalista fasiszta réteg". Reményét fejezte ki: "ahogy az ország érettebbé válik demokratikus irányultságát illetően, ennek a csoportnak a jelentősége csökkenni fog", amivel Orbán Viktor  egyetértett.

A Klubrádió washingtoni tudósítója, Csernyánszky Judit beszámolója szerint Tom Lantos beszélt arról is, hogy az oroszok kísérletet tesznek új fegyverükön, az olajon és a földgázon keresztül az Európa, legfőképp a Közép-Európa befolyásgyakorlására. S emiatt aggódnak Washingtonban. "Azonban ez sokkal inkább egy térséget érintő probléma, mint magyar-orosz kérdés. Nagyon hálásak vagyunk a magyarországi Nabucco-fejleményekért, ami megnyugtat minket. Tehát azt kell mondjam, semmilyen problémás ügyet nem látunk a magyar-amerikai kapcsolatokban"- fogalmazott.
Hosszasan sorolta az 56 kapcsán tartott amerikai ünnepségsorozatokat, amelyet betetőzött Bush elnök magyarországi látogatása. Ez mindenképpen óriási fordulatot jelentett a két ország kapcsolatában, amihez foghatót nem tapasztaltunk ezidáig. Majd viccesen megjegyezte, szeretne 2056-ban is még egyszer velünk ünnepelni.
Az amerikaiak keveset tudnak Magyarországáról, mert jobban izgatja őket Kína, India, Irak, Irán vagy akár Ororszország és az Európai Unió. Ezzel együtt úgy gondolja Tom Lantos, Petőfi sorai helyénvalók: "Ha a világ Isten kalapja, hazánk a bokréta rajta". Ezzel együtt Tom Lantos úgy véli, az amerikai és európai kapcsolatok újraírhatók, mert a nemrég itt járt Nicolas Sarkozyről kiderült: remek politikus, akárcsak Angela MErkel és az ő irányításuk alatt, a transzatlanti kapcsolatok egy új szakaszba léphetnek.
Tom Lantos szerint az a legnagyobb problémája Magyarországnak, hogy a rendszerváltást követő óriási befektetési hullám idővel leapadt. A viszonylag magas bérek és kevésbé versenyképes környezet mellett a befeketők most olyan országok felé fordulnak, ahol a magyarnál nagyobb előnyökhöz juthatnak- vélte. A mai problémák a kezdeti hihetetlen sikerek megismételhetetlenségéből fakadnak. Ma Magyarország közepes jövedelmű, középszinten teljesítő ország ahhoz a 15 évvel korábbi önmagához képest, amikor alacsonyak voltak a bérek és nagyobb volt a versenyképesség. Tom Lantos hozzátette: "én nagyon optimista vagyok mind Magyrország, mind Európa jövőjét illetően". (Klubrádió)
A volt magyar miniszterelnök érdeklődött arról, hogy milyen Magyarország amerikai megítélése. Tom Lantos - mint mondta - attól  tart, ki kellett ábrándítania, ugyanis közölte, hogy Washingtonban "nem gondolnak sokat Magyarországra". Az Egyesült Államok a világ egyetlen globális szuperhatalma, globális érdekekkel. Kollégái  keveset foglalkoznak Magyarországgal, mert elsősorban Kína, India és Irán, továbbá Irak és Oroszország jelenti a problémát, valamint az  Európai Unióhoz fűződő viszony. Washingtonban inkább az  euroatlanti kapcsolatokra koncentrálnak, semmint az egyes országokhoz fűződő kétoldalú kapcsolatokra - mondta Lantos, hozzátéve, hogy neki, a külügyi bizottság elnökeként 192 országgal kell foglalkoznia. Úgy fogalmazott, hogy a Nicholas Sarkozy francia  elnök és Angela Merkel német kancellár alkotta "új kombinációtól" a transzatlanti viszony drámai javulását várják.

"Nagyon bízom Magyarország jövőjében. A kulcs az ország jövőjéhez Európa jövője lesz, és nagyon derűlátó vagyok Európa  jövőjét illetően" - mondta Tom Lantos, aki a 2006-os évet mindazonáltal különlegesnek nevezte abból a szempontból, hogy az 56-os magyar forradalom 50. évfordulója kapcsán szokatlanul nagy figyelem irányult Washingtonban Magyarországra; egyebek mellett a külügyminisztériumban és a Kapitóliumon megemlékezést tartottak, az elnök többször beszédet mondott és Budapestre látogatott. Legközelebb talán 2056-ban lesz ilyen figyelem - tette hozzá.

A kaliforniai képviselő és a Fidesz elnöke megvitatta Oroszország azon törekvését, hogy olaj- és gázkincsére támaszkodva fölényre tegyen szert Európa több részén, Közép-Európában is.

Orbán Viktor a héten úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy "Tom Lantossal nagyon régi, jó kapcsolatunk van, számos kérdésben egyetértünk, számos kérdésben pedig nem".

(MTI)

Orbán és Lantos kézfogása a megbeszélés előtt
Orbán és Lantos kézfogása a megbeszélés előtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.