MSZP: liberális gyógyszergesztus

Lazítanák a szocialisták a gyógyszertörvény előírásait, a kormány azonban egyelőre ellenáll. Az SZDSZ szerint a változás a gyártóknak kedvezne, és a gesztus ára 2,5-3 milliárd forint.

Tegnap a kormány nem támogatta azt a szocialisták által jegyzett és a parlament költségvetési bizottsága által támogatott javaslatot, amely két ponton enyhítené a tavaly elfogadott gyógyszertörvényt. Ha a kormány engedne, 2,5-3 milliárd forinttal lenne több az éves gyógyszerkiadás. Az összeget vagy a betegeknek kellene állniuk, vagy az egészségbiztosítási kasszának.

- A javaslatról a kormányvétó ellenére is szavazni fog az Országgyűlés - szögezte le lapunknak Kökény Mihály szocialista egészségpolitikus. Szerinte a tervezett módosítások kiszámíthatóbbá tennék a piacot. A javaslatok sorsáról a frakció hétfő délelőtt tárgyal.

A módosítási javaslat szerint az eddigi négy helyett évente kétszer vizsgálnák fölül a gyógyszerárakat, ennyiszer versenyeztetnék a gyártókat. Eltörölnék az úgynevezett delistázást. Így nem kellene kizárni a társadalombiztosítási támogatásból a legolcsóbbnál húsz százalékkal drágább gyógyszereket sem.

Csak éppen nem kapnának több támogatást, mint a legolcsóbb. A javaslat szerint a betegek így nem kényszerülnek átállni az egyik gyógyszerről a másikra, ugyanakkor az egészségbiztosítási alap számára mindez többletkiadást nem eredményez.

Idén eddig háromszor volt árfelülvizsgálat. Ennek keretében 2400 orvosság ára csökkent. Az eljárás megtakarítást jelent az egészségbiztosítónak, és a betegnek, kevésbé jó az orvosoknak és a patikusoknak.

A Szinapszis piackutató cég vizsgálata szerint az orvosokat elbizonytalanítják a negyedévente változó árak. A patikák nyakán maradnak az árversenyben alulmaradt szerek. A gyártók azzal érvelnek a gyakori árcsökkentés ellen, hogy mára kifogytak az árban lévő tartalékok.

A nemzetközi árak elemzéséből az derül ki azonban, hogy vannak tartalékok a rendszerben. A Szlovákiában forgalomban lévő nagy forgalmú koleszterinszint-csökkentő 3344 forintba kerül például, ugyanezért a szerhez a hazai beteg 5508 forintért jut hozzá. Ugyanakkor csak a vérnyomásra ható szerek piacán a térítési díjak idén öszszességében 3 milliárd forinttal mérséklődtek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.