Vérkeringés

Vörösbe borult az Operaház homlokzata. Az arra járók napok óta latolgatják, miért is. Vannak, akik jócskán túllépnek a töprengésen, és odaüvöltik a drapériát szögező munkásoknak: "büdös kommunisták, megint jön a Gyurcsány, mi?" Nem is feltételezik, hogy ez egy reklámfogás. Nem politikai, hanem kulturális.

Tegnap a bámulók támpontot kaptak végre, az oszlopokra felkerült ugyanis a fekete felirat: Elektra. Az Opera következő, november 24-i és december 8-i bemutatójának hirdetménye. Látványosabb és olcsóbb, mint tizenöt metróplakát.

A tegnapi sajtótájékoztatón találkozhattunk az első szereposztás két világsztárjával: a Klütaimnésztrát játszó Agnes Baltsával és az Elektrát éneklő Nadine Secunde-dal. Mindketten akkor bólintottak rá Kovalik Balázs felkérésére, amikor a rendező elment megnézni őket athéni Elektra-fellépésükön, és elmesélte nekik koncepcióját. A két énekesnő úgy búcsúzott egymástól az utolsó fellépés után: találkozunk Budapesten.

- Budapest végre találkozópont lett - mondta Kovalik Balázs, az Operaház új művészeti igazgatója. Az új vezetésnek, Fischer Ádám fő-zeneigazgatónak és Vass Lajos főigazgatónak is az a szándéka, hogy a magyar Operaházat visszakapcsolja a nemzetközi vérkeringésbe.

A Richard Strauss-mű Kovalik-rendezésében egy fürdőben játszódik, itt ölték meg a királyt, Agamemnónt, és itt őrzi emlékét lánya, Elektra. A gigantikus díszlet Antal Csaba munkája, a jelmez Benedek Marié. A karmesterek: Kovács János és Oberfrank Péter.

Nem politikai vörös
Nem politikai vörös
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.