Caravan Palace a Teátrumban

A Caravan Palace és a Nomada zenekarok mutatkoznak be november 16-án, pénteken a BME - MBA közös szervezésében, a Teátrumban. A koncertek előtt és után DJ szórakoztatja a közönséget.

Nomada (H) 20.30

Az öttagú Nomada zenekart 2003-ban alapította a roma származású énekes-gitáros Balogh Gusztáv. A Nomada a magyarországi cigány zenei hagyományból merít, azonban teljesen egyedi hangzású zenét hoz létre a különféle stílusok elegyítésével. Dalaiban szinte mindig érezhető a négynegyedes esztam, melyet a kanna, a szájbőgő és a ritmusgitár teremt meg. A cigány ének- és ritmusvilágot a dob és a basszusgitár groove-jai tovább gazdagítják, színesítik. A speciális hangzás azonban a szólisztikus hangszerek, a tangóharmonika és a hegedű által teljesedik ki, melybe a cigány folklór mellett számtalan egyéb népzenei stílus (latin, spanyol, arab, szerb) is beleolvadt. A Nomada energikus zenéje egy távoli, ősi világot idéz fel. A dalok lovári cigány nyelven szólalnak meg, és nagy részben a cigány életet mutatják be.

Balogh Gusztáv – ének, gitár| Szirtes Edina – ének, hegedű, tangóharmonika| Boros Attila – basszusgitár| Ballay Gergő – dob| Balogh Tibor – kanna, darbuka, cajon, ütőshangszerek

Caravan Palace (F) 22.00

Ahogy pár évvel ezelőtt a Gotan Project forradalmian átalakította a tangóról vallott elképzeléseinket, úgy fogja az idei WOMEX nagy ígérete a Caravan Palace átalakítani a gypsy jazz, vagy manouche jazz-ről alkotott képünket. 30-as évekbeli hangulatot idéző fekete fehér filmbetétek és a virtuóz swinges jazz vegyül komoly elektronikus groove-okkal.

A Caravan Palace három elektronikus zenét szerző komponistának a manouche jazz iránti rajongásából született. A ’30-as évek zenéjét klasszikus felállásban játszva felismerték annak óriási, közönségre gyakorolt hatását. Eközben olyan művészek, mint amit Sanseverino vagy Bireli Lagrene már nagyban hozzájárultak a stílus népszerűsítéséhez. 2005 februárjában született egy olyan electro-swinges jazz manouche orientált összhangzás, amely hamarosan a Caravan Palace nevű mesébe illően kiforrott, csodálatos projekthez vezetett.

Charles Delaporte - nagybőgő, programok| Arnaud de Bosredon - gitár, programok| Hugues Payen - hegedű, programok, scat | Colotis "Latoya" Zoé - ének| Aurélien Trigo - scratchs | Toustou - elektronika | Chapi - klarinét

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.