Kukoricaügy: nekünk ad igazat az EU-bíróság

Magyarországnak adott igazat csütörtökön az EU (elsőfokú) bírósága a Brüsszellel folytatott kukoricavitában, részben megsemmisítve az Európai Bizottság rendeletét. Volt már rá példa, hogy az uniós talárosok elfogadták a magyar érveket (iparűzési adó), de akkor nem az EU-val szemben.

Az EU bizottsága tavaly októberben úgy változtatta meg az intervencióra felajánlható kukorica egyes minőségi követelményeit, hogy rendelete tizenkét nappal később hatályba is lépett, s már a tavaly tavasszal elvetett, ősszel betakarított kukoricára is alkalmazni kellett. Hazánk gyorsított eljárást kérve nyújtott be panaszt az EU bíróságánál. A testület most kimondta: Brüsszel nem tájékoztatta megfelelő időben a termelőket, s így „megsértette jogos bizalmukat.”

Korábban a minőségi követelmények a maximális nedvességtartalomra, valamint a törtszemek és a szárítás során túlhevült szemek százalékos arányára vonatkoztak. Ezt Brüsszel a kukorica fajsúlyára vonatkozó követelménnyel egészítette ki – vagyis azzal: adott térfogatban mennyinek kell lennie belőle -, ám nemcsak a magyar álláspont, de a bíróság szerint sem indokolta jól meg, miért van erre szükség. A bírák nem találták megalapozottnak azt az érvet, hogy ez összefüggésben van a tápértékkel.

Az ítéletnek ma már inkább csak elvi jelentősége van. Az EU bizottsága – majd a tagállamok tanácsa – ugyanis időközben fokozatos ütemben teljesen leépíti a kukoricaintervenciót. Ez a garantált áras felvásárlási rendszer több mint 90 százalékban a magyar termelőket érintette.

(Brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.