Kiosztották a George Washington-díjakat

Barry Farber, az egyik legismertebb amerikai rádiós személyiség, valamint a magyar származású Thomas Peterffy üzletember kapta az Amerikai Magyar Alapítvány idei George Washington-díját, amelyet szerda este adtak át New Yorkban. A hagyományok szerint az elegáns Waldorf-Astoria szállodában rendezett díszvacsorán vendégként részt vett az amerikai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor Fidesz-elnök is feleségével.

Barry Farber az 56-os magyar forradalom után egy nyugati fiatalokból álló csoport tagjaként segített magyar menekülteknek átkelni az osztrák-magyar határon. Az éjszaka leple alatt, a Hansági-főcsatornán egy gumitutajon menekítette Nyugatra a magyarokat. Miután visszatért az Egyesült Államokba, önkéntesként dolgozott egy katolikus segélyszervezetnél, több menekült letelepedését segítette Észak-Karolina államban. Farber, aki az alapítója a New York-i Nyelvi Klubnak, 56-ban sok magyar kifejezést is megtanult, amelyek közül többet felidézett a vendégek előtt. Az amerikai Talkers Magazine minden idők tíz leghíresebb rádiós beszélgetős műsorvezetői közé sorolta.

Thomas Peterffy, a New York-i tőzsde sikerembere, az elektronikus tőzsdei kereskedés megújítója Péterffy Tamásként 1944-ben született Budapesten. Az Egyesült Államokba 1965-ben emigrált, a New York-i Egyetemen folytatta tanulmányait. Számítógépes programozóként dolgozott, majd 1969-ben a Mocatta Metals alelnöke lett, ott alkotta meg a tőzsdepiacokat forradalmasító számítógépes kereskedés rendszerét. Jelenleg a 10 milliárd dolláros piaci értékű Interactive Brokers Group elnök-vezérigazgatója; cége automatizált kereskedési és alkuszi rendszereket értékesít világszerte.

A rendezvényen Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet felolvasta Sólyom László köztársasági elnök üdvözletét. Az államfő köszönetet mondott az Amerikai Magyar Alapítványnak és elnökének, August J. Molnarnak az amerikai magyarság e rangos évenkénti eseményének megszervezéséért, a magyar örökség ápolásáért.

A kitüntetés azokat illeti, akik kiemelkedőt alkotnak a tudomány, a művészet, az üzleti élet, a népek és nemzetek közötti megértés előmozdítása terén, s akik a magyar névnek és kultúrának elismerést szereznek az Egyesült Államokban. Az alapítványt 1954-ben magyar származású egyetemi tanárok és egyesületi vezetők hozták létre a magyar kulturális hagyományokat ápolására és népszerűsítésére.

Az alapítvány tevékenységének kiemelkedő eseménye a George Washington-díj átadása. Az idén 45. alkalommal odaítélt díjat az a Washington-szobor ihlette, amelyet Amerikába települt magyarok 1906-ban ajándékoztak Budapestnek. A korábbi kitüntetettek között olyan nevek szerepelnek, mint Neumann János, Teller Ede, Wigner Jenő, Yehudi Menuhin, Szent-Györgyi Albert vagy Elie Wiesel, Andrew Grove, Tony Curtis, Bartók Béla és Göncz Árpád. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.