A szomszéd habja

A helyi zöldhatóság szerint most épp magyarok szennyezik a Rábát: a folyó ismét habzik - ezúttal a Répcelak melletti nicki gátnál -, és az eddigi mérések alapján biztosra vehető, hogy a szennyezés forrása valahol a folyó magyar szakaszán van. Ez persze nem mentesíti a felelősség alól a vizet eddig zavartalanul mérgező osztrák bőrgyárakat, a hazai folyóvédőket - a hivatásosokat és a civileket is - viszont talán elgondolkodtathatja.

A környezetvédelem egyik legtöbbet hangoztatott szentenciája szerint a szennyezés nem ismer határokat. Ezt leginkább úgy értik, hogy könynyen átjön a határon (különösen a szél vagy a víz hátán), de van egy másik jelentése is. A szennyező nem azért szennyez, mert történetesen osztrák (vagy magyar), hanem mert a gazdasági érdekei így kívánják, és mert a szabályozók, vagy a gyenge hatóságok lehetővé teszik. Amíg a szennyezéssel szerezhető haszon jóval nagyobb, mint a lebukás kockázata, addig a Rába habzani fog.

Most épp úgy áll a dolog, hogy a - talán a folyamatos osztrák tréning miatt alacsony ingerküszöbű - magyar hatóságok azonnal észlelték a szennyezést, és egy méréssorozattal haladéktalanul meg is kezdték a forrás felderítését. Vagyis azt tették, ami a dolguk, ahelyett hogy a határ túloldalára mutogattak volna. Ez pedig bátor cselekedet, mert a szomszéd habjához mindig könnyebb felelőst keresni, mint a sajátunkhoz.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.