Eldugott milliárdok a schengeni szent tehénben

Kis trükközéssel óriási szabad forrásokat különíthetnek el a maguk számára a jelenlegi tervezési rendszerben a minisztériumok. Ilyen lehet, ha egy betonbiztos, megkérdőjelezhetetlenül szükséges kiadási tételt terveznek felül - ezek tartalmát ugyanis általában alig vizsgálják. A Népszabadság egyetlen ilyen tétel vizsgálatánál tizenöt százalékos túltervezésre bukkant a Miniszterelnöki Hivatalnál.

A Kiss Péter vezette tárca egyébként is előkelő helyen áll a túltervezésben - nem véletlen, hogy a szabad demokraták is leginkább itt keresték a potya milliárdokat.

Ma a kancellária kezeli a készenléti szervek, a rendőrök, mentők, tűzoltók új, modern rádiórendszerének büdzséjét - a létrehozására a schengeni csatlakozás miatt is szükség volt. A megfelelő kommunikációs rendszer megléte feltétele a határok lebontásának. Az országos rendszert az idén tavasszal adták át, azóta fizeti a használat díját a költségvetés a Magyar Telekom erre szakosodott leányvállalatának. A rendszer épphogy működik - bár 40 ezresre tervezték, alig tízezren használják. Ám a szerződés értelmében az államnak úgy kell fizetnie, mintha a rendszer teljes kapacitással működne. Ez az idén 10,2, jövőre pedig 11,2 milliárd forintba kerül. A díj egy inflációs kalkuláció alapján emelkedhet az évek során - de nem igazán sokkal.

Az egységes digitális rádiórendszer (EDR) - mint a magán- és a közszféra együttműködése - PPP-projektnek számít, így külön mellékletben is feltüntetik a büdzsétervben, mennyit és miért költ erre az ország. A MeH költségvetésében az EDR célelőirányzatán jövőre 13,3 milliárd forintos kiadással számolnak - ám nincs igazán magyarázat arra, hogyan lett az egyébként is gáláns 11,2 milliárdos díjfizetési kötelezettségből 2,1 milliárddal nagyobb keretösszeg.

Magyarázat lehetne persze, hogy erre a sorra írták be a 104, 105, 107, 112-es segélyhívók egyesítését szolgáló egységes segélyhívó rendszer (ESR) létrehozásának tervezett költségét. A rendszer volna hivatott arra, hogy egyetlen szám felhívásával bármilyen bajt jelenteni lehessen, majd a központ a megfelelő egységeket értesítse (persze az EDR segítségével) a problémáról, és a helyszínre is irányítsa őket. Mint Amerikában. A jelenlegi tervek szerint a 112-es központok országos hálózatának létrehozására 5,5 milliárd kellene - ezt is magánbefektetők építenék ki, majd az állam bérelné tőlük. Apró gond azonban, hogy a kancellária erről szóló kormány-előterjesztésében azzal számolnak: jövőre a rendszer kiépítése központi forrást nem igényel. Hiszen bérleti díjat is csak akkor kéne fizetni, ha már kész van.

Nagyobb gond, hogy időközben uniós forrásból is készül hasonló rendszer. A mentők egyedi kormánydöntéssel, nagyprojektként kaptak 4,1 milliárdot a saját bevetésirányítási rendszerük kiépítésére, fejlesztésére a társadalmi infrastruktúra operatív programból a nyáron. Így vagy ez a beruházás tűnik feleslegesnek, vagy a nagy országos hálózat nem készül el valójában, és minden szervezet magának épít ki saját modern irányítóközpontot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.