Mol-OTP: túl a várton

Az elemzői várakozásoknál jobb eredményt ért el a két legnagyobb forgalmú tőzsdei társaság a harmadik negyedévben: a Mol 59,5, az OTP 55,7 milliárdos profitot könyvelt el. A Mol-nál ez - a vártnál kisebb - viszszalépés, az olajipari társaság negyedéves eredménye 35 százalékkal kisebb a múlt évinél. Az OTP Bank viszont tíz százalékkal emelte a múlt évi nyereségszintet.

A Mol árbevétele a harmadik negyedévben 685 milliárd forint volt, 10 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál - a társaságnak a dollár gyengülése tett be. A gyorsjelentésben közlik: az olajiparban az árrést dollárban határozzák meg, míg a feldolgozási költségek helyi devizában merülnek fel. Így a forintban számolt működési eredmény harmadik negyedévi romlásának nagy része a dollár forinthoz viszonyított 15 százalékos gyengüléséből ered.

Az OTP viszont dinamikus hitel- és betétállomány növekedésről, javuló likviditási helyzetről, stabil portfolióminőségről, javuló nettó kamatbevételről, kamatmarzsról és jövedelmezőségről adhatott számot. A csoport javuló nyereségéhez a leányvállalatok is hozzájárultak: a legnagyobb mértékben a szlovák, orosz és horvát leánybank eredménye javult, a DSK csoport, az ukrán CSJC és a montenegrói CKB az előző negyedévivel megegyező eredményt produkált, a román OBR jelentősen csökkentette veszteségét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.