Átvilágított bíróságok

A bíróságok igazgatásáért felelős Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) megszüntetését sem tartanák kizártnak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szakértői. Kérdésünkre Lomnici Zoltán főbíró elmondta: maga javasolta az OIT-nek, hogy kezdeményezzék az igazságszolgáltatás működésének áttekintését, és e munkában a Pécsi Tudományegyetem és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet is részt vett.

A Pázmány egyetem által készített dokumentum egy a három vizsgálati jelentésből, és abban csak lehetőségként vetik fel az OIT megszüntetését - hangsúlyozta Lomnici, hozzátéve: a testület a vizsgálati jelentés szerint is kifogástalanul működik.

Az Eötvös Károly Intézet egyebek mellett megállapítja: a szeparációnak nemkívánatos következményei lehetnek, ezért fokozni kellene a személyi és a szervezeti számonkérhetőséget, illetve a bíróságok tevékenységének nyilvánosságát. Emellett felvetik, hogy az OIT tagjai között ne legyenek olyan bírósági vezetők, akiknek a munkáját a testületnek kell ellenőriznie. Lomnici szerint ez alkotmányosan aggályos megkülönböztetés lenne, és kétharmados törvény módosítását igényelné.

Az intézet javasolja azt is, hogy a bíróvá válás feltételei legyenek világosak, a pályára kerülésnél váljék meghatározóvá a versenyvizsga, a bírálóbizottságban pedig kapjanak nagyobb szerepet a független szakértők.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.