Iszappánik Dunaújvárosban

Az elmúlt napokban valóságos pánikhangulat alakult ki Dunaújvárosban arra a hírre, hogy ott helyezik el a Csepelen illegálisan tárolt 1200 tonnányi galvániszapot.

A veszélyes hulladék Dunaújvárosba szállítása okán népszavazást kezdeményezett Gombos István, az önkormányzat civil frakciójának tagja, ám előterjesztése a tegnapi szavazáson egy voks híján nem kapta meg a minősített többséget. A javaslat szerint - amely a közgyűlési vitában módosult - a jövő márciusra tervezett népszavazáson a helyiek arról dönthetnének, hogy a város területén ne lehessen veszélyes hulladékot elhelyezni, a tiltás azonban nem érintené a Dunaújvárosban keletkezett veszélyes anyagok elhelyezését.

Értetlenül áll a fejlemények előtt a csepeli galvániszap elszállítását közbeszerzési eljáráson elnyert Terszol Kft. környezetvédelmi vezetője. Borbás Béláné kérdésünkre azt mondta: a több évtizede működő telepük - amit az elmúlt években 160 millió forintos beruházással újítottak fel - az összes szakhatósági engedéllyel rendelkezik, és megfelel a legszigorúbb előírásoknak. Hozzátette, a dunaújvárosi önkormányzat kártérítési felelősséggel tartozik, ha korlátozza a tevékenységüket.

Kálmán András szocialista polgármester - akit a kisebbségben lévő kormánypárti frakciók támogatnak - értelmetlennek nevezte a népszavazási kezdeményezést. Szerinte jogi nonszensz, ha egy önkormányzat korlátozni akarja egy szabályosan működő vállalkozás tevékenységét.

Gombos István - akinek a kezdeményezését a testületben többségben lévő jobboldali és civil városatyák támogatták - azt mondta: csütörtökön újra beterjeszti javaslatát, és biztos abban, hogy a tegnap távol lévő képviselők közül többen is támogatják majd elképzelését, így sor kerülhet a népszavazásra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.