Egyelőre nem változik a honatyák pénze

A terv vagy B terv, az itt a kérdés. Ha maradt egyáltalán kérdés a képviselők fizetésrendezése kapcsán. A jelek szerint nem maradt: a helyzet változatlan.

Nagyon valószínű, hogy nem változik a parlamenti képviselők tiszteletdíjának és költségtérítésének mostani rendszere - annak ellenére sem, hogy kizárólag a honatyáknak van olyan "privilégiumuk", hogy a számukra folyósított, százezres nagyságrendű utazási költségtérítés és szállásdíj után nem kell adózni. A változtatás a konszenzus hiányán bukik meg: kétharmados törvényről van szó.

Hetekkel ezelőtt - legalábbis a kiszivárgott hírek szerint - még úgy tűnt, hogy a fideszesek is készek a változtatásra, vagyis: hozzájárulnak a költségtérítések adókötelessé tételéhez. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök akkor a TV2 Mokka című műsorában a képviselők javadalmazása kapcsán 800 ezres összegről beszélt. A Fidesz viszont most már, hogy a parlament előtt fekszik a szocialista törvényjavaslat, "egymilliós, háromszorosára emelt fizetésről" - amelyet Orbán Viktor múlt heti nyilatkozata szerint "tilos az ellenzéknek megszavazni", mivel "szociális válság van". Erre az MSZP és az SZDSZ azzal válaszol: a képviselők összjövedelme egyetlen forinttal sem emelkedne, vagyis semmilyen változás nem lenne a mostanihoz képest (az viszont egyszerű matematikai művelet után nyilvánvaló, hogy ha a költségtérítés adóköteles lenne, a honatyák "nettó" veszítenének valamennyit - s ezt a tiszteletdíjak némi emelésével lehetne kompenzálni).

"Tudomásul vettem, hogy vesztettem, hogy győzött az Orbán Viktor-i mutyi és szociális demagógia" - Göndör István, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese fogalmazott így tegnap, a sokadik ötpárti egyeztetés után. (Az ötpárti megbeszélések párhuzamosan folynak a törvényjavaslat parlamenti vitájával.)

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint is meg kell változtatni a költségtérítés rendszerét, de nem lehet egy rossz megoldást egy még rosszabb megoldással orvosolni.

A Fidesz részéről már naponta sejtetik, hogy a szocialisták egy másik, titkos, "alternatív javaslatáról" szívesen tárgyalnának. Arra, hogy miről is van szó, Répássy Róbert lapunknak azt mondta: tudomása szerint az MSZP-frakció előtt volt egy "B terv" a képviselők fizetésének a rendezésére, s ez Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter titkárságához köthető.

Lendvai Ildikó tegnap a Nap-kelte című műsorban közölte: a "B terv" az "A terv", vagyis az a szocialista javaslat, amelyik a T. Ház előtt fekszik. A végeredménye ugyanaz lett volna, mint a parlament előtti javaslatnak, vagyis nem emelte volna a honatyák pénzét. A szocialista frakcióvezető hozzátette: Draskovics Tibor javaslatának "a belső szerkezete volt más, nem honorálta volna például a bizottsági tagságot".

A Draskovics-féle változat nyomán éppen hogy csökkent volna a képviselők pénze a borítékban - a fideszesek legalábbis így hallották. E verzió úgy tenné számlakötelessé a költségtérítéses részt, hogy ezzel együtt nem emelnék a tiszteletdíjat. Az MSZP-képviselők épp ezért szavazták le ezt a megoldást - állította a Fidesz frakcióvezetéséhez tartozó egyik politikus.

S noha a "B terv" már nem eredményezne "milliós képviselői fizetést a szociális válság idején", egyáltalán nem biztos, hogy a Fidesz-frakció megszavazná ezt a változatot, ha az MSZP végül mégis előrukkolna vele. "Egyetlen képviselő sem ellensége saját pénztárcájának, akár szoci, akár fideszes" - fogalmazott az egyik ellenzéki honatya. Ezzel együtt rendületlenül hangoztatják: a Fidesz a jövőben is nyitott a tárgyalásra.

"Már nincs miről tárgyalni" - így reagált erre a szocialisták részéről Göndör István. Arra viszont tegnap nem tudott válaszolni: parlamenti megegyezés hiányában népszavazás dönt-e a honatyák javadalmazásáról - ahogyan azt Gyurcsány Ferenc kilátásba helyezte.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.