Szelektálhat az egész kerület

Az egész városrészre kiterjeszti a kapualji szelektív hulladékgyűjtést az erzsébetvárosi önkormányzat. A helyi polgármester előbb azonban rendeletet módosítana.

Erzsébetváros képviselő-testülete úgy döntött, hogy a városrész valamennyi társasházának megadja azt a lehetőséget, amelynek egyelőre csak hatvan épületben örvendhetnek a lakók: már a kapualjakban elkülöníthetik az újrahasznosítható anyagokat, így egy kukát visszaadhatnak a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek (FKF) - vagyis spórolhatnak egy kicsit.

A városrészben 2005 novemberében indították el a házi szelektív gyűjtést, kísérletképpen, a közterület-fenntartó közreműködésével. A helyiek abból a - ma már axiómaként kezelt - tételből indultak ki, hogy egy nagyvárosban akkor igazán hatékony a válogatás, ha az utcai konténerhálózat mellett egy alternatív rendszer is létrejön: a kapualji szelektálás. Mint ismeretes, az FKF Zrt. és a városvezetés célja, hogy 2008-ra 2000 szelektív hulladékgyűjtő sziget álljon a városban, úgy elrendezve a térben, hogy ne legyen olyan ház, ahonnan 250 méternél többet kell gyalogolni a legközelebbi konténerig. Túl sokan vannak azonban, akiknek ez a 250 méter is sok. Öregek, nehezen mozognak, vagy csak nem akaródzik gyalogolni nekik. Egy minimális távolságra viszont nyilván elcipelnék a különválogatott hulladékot, ha lehetőséget kapnának rá. Ez a minimális távolság pedig a lakás és a kapualj közti út.

A VII. kerületi kísérlet bevált - mondta lapunknak Hunvald György polgármester. A hatvan ház lakói tisztán és szépen szelektálnak, ennek köszönhetően pedig szinte valamennyien vissza tudtak adni egy kukát a szolgáltatónak - tehát még spórolnak is.

A programnak azonban van egy szépséghibája, tudniillik drága: a kerület évente 13 millió forintot fizetett a közterület-fenntartónak. Az önkormányzat ilyen kondíciókkal valószínűleg el sem gondolkodott volna a nagyobb lefedettségen, csakhogy menet közben kiderült, több cég is akadna, amely ingyen elvinné az újrahasznosítható anyagokat; csak annyit kértek, hogy a lakók vegyék meg a fémdoboznak, a műanyag palackoknak és a használt papírnak való kukákat. A képviselő-testületet végül is ez sarkallta a rendelet elfogadására.

Még mindig van azonban egy bökkenő: a hatályos fővárosi regula szerint a szelektív gyűjtés az FKF Zrt. monopóliuma, ahhoz tehát, hogy a gyűjtést és a szállítás magáncégekre bízhassák, rendeletet kell módosítani. Hunvald - úgy is mint városházi képviselő - hamarosan benyújtja ezzel kapcsolatos előterjesztését. Valószínűleg nem lesz könnyű menet, hiszen a változás érzékenyen érintené a közterület-fenntartót és a fővárost, ha ugyanis elterjed az alternatív gyűjtés, kukák ezrei vándorolhatnak vissza az FKF Zrt.-hez - amely emiatt komoly bevételtől esik el.

A VII. kerületi szabály szerint a lakóközösségeknek december 15-ig kell jelezniük, hogy részt vesznek-e a programban. Hunvald György úgy hatszáz épülettel számol az ezerkétszázból: nyilván nem mindenki harap rá az ajánlatra, egyébként pedig a társasházak egy részébe egyszerűen be se férne három újabb kuka.

Elég a kapualjig vinni a válogatott hulladékot
Elég a kapualjig vinni a válogatott hulladékot
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.