Nekimegy az unió a lex Mol-nak

Három ponton is kifogást emel a „Lex Mol-lal” szemben az a figyelmeztető levél, amelyet az Európai Bizottság küldött hazánknak, módosítást kérve.

"A magyar kormánynak meggyőződése, hogy az egyébként az Európai Unióban szokásos eljárás során a magyar szakértők válaszai minden tekintetben kielégítik majd az Európai Unió igényeit, hiszen az Országgyűlés olyan jogszabályt fogadott el csaknem 100 százalékos többséggel, amely teljes összhangban van a közösségi jogszabályokkal" - mondta a kormányszóvivő az MTI-nek.
A jogsértési eljárás kezdetéről van szó; Brüsszelben nem titok, hogy az ilyen eljárások rendszerint az ellenérdekeltek panaszát követően indulnak. A vitatott passzusok hátterében nyilvánvalóan az OMV/Mol ügy áll.

Az EU végrehajtó szerve a tőke szabad áramlására hivatkozva emelt kifogásokat a stratégiai energiavállalatok hazai védelmének néhány eszköze ellen.

Így nehezményezi, hogy az ilyen cégekkel kapcsolatos nyilvános felvásárlási ajánlattétel esetén a vonatkozó működési tervet előbb el kell fogadtatni az ajánlattevő felettes szervével, majd így kell beadni az ajánlatot a magyar hatóságoknak.

Brüsszel szerint ezzel az a probléma, hogy idejekorán ismertté válnak az ajánlattevő szándékai, jelentősen megugorhat az ár, s kudarcba fulladhat a felvásárlási kísérlet. Ez az eszköz nem is jogszerű, de nem is arányos, hiszen adott esetben a magyar hatóságok az ajánlattételt követően is felléphetnek - állítja az EU hatósága.

Az osztrák gazdasági minisztérium kedd este üdvözölte az Európai Bizottság bejelentését.. Martin Bartenstein tárcavezető több nyilatkozatában is hangot már annak a véleményének, amely szerint a "lex Mol" EU-s jogszabályokba ütközik, mert akadályozza a szabad tőkemozgást.
Thomas Huemer, a Mol-lal való egyesülésre törekvő OMV osztrák olaj- és gázipari konszern szóvivője szerint a döntés magáért beszél, és igazolja cége aggályait, amelyeket a Magyarországon hozott intézkedésekkel szemben megfogalmazott. "Számunkra és Európa számára ez egy fontos jelzés" - mondta, hozzátéve: a vizsgálat bejelentése csak megerősíti az OMV álláspontját, hogy a két vállalat valamiféle kombinációja mindkettőjük pozícióját javítaná az európai piacon. A Mol vezetősége elutasítja az OMV közeledését, mert értékvesztőnek tekinti az egyesülést, és ellenséges átvételi szándékot sejt az osztrák konszern javaslata mögött. (MTI)
Egy másik ponton Brüsszel abban lát piacvédő korlátozást, hogy a Magyar Energia Hivatal egy-egy képviselőt nevezhet ki a szóban forgó stratégiai cégek igazgatótanácsába, végrehajtó tanácsába és felügyelőbizottságába. Az ország energiaellátásának biztosítása végett ezek a képviselők, "akiknek mandátuma korlátozott és nem világos", beleszólhatnak a menedzsment és az üzleti műveletek kérdéseibe is.

Végül a törvény egy harmadik passzusánál az EU egyes privatizált vállalatoknál kifogásol az uniós jogokat sértőnek tartott különleges jogokat. Ugyan a bizottsági közlemény csak az „állami elsőbbségi részvények” erejéig megy részletekbe, de jól ismert, hogy éppen a Mol közgyűlésén a tíz százalékos szavazati korlátot nem lehet eltörölni a B sorozatú törzsrészvényekkel szavazók voksa nélkül.

Brüsszeli tudósítónktól

Hernádi Zsolt Mol-vezér. Költene és töltene az olajtársaság
Hernádi Zsolt Mol-vezér. Költene és töltene az olajtársaság
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.