Amerikai hírszerzési vezető: át kell gondolni a magánszféra védelmét

Az Egyesült Államok nemzeti hírszerzési igazgatójának első helyettese szerint az amerikaiaknak át kell gondolniuk a magánszféra fogalmát, már nem lehet cél a névtelenség megőrzése.

Miközben a kongresszus a kormányzat telefonlehallgatási jogosítványainak újraszabályozásáról vitázik, Donald Kerr a CBS jelentése szerint kifejtette: a közbiztonság érdekében fel kell adni a magánszféra korábbi fogalmát.

Kijelentette, hogy az emberek ma már nem őrizhetik meg a névtelenségüket. Ehelyett az lehet a cél, hogy a kormány és a vállalatok biztonságosan tárolják az állampolgárok személyes kommunikációjára és pénzügyeire vonatkozó adatokat.

A washingtoni törvényhozás második olvasatban vizsgálja az úgynevezett külföldi hírszerzési megfigyelési törvényt (FISA). Az eredetileg 1978-ban elfogadott szabályozást a republikánus többségű kongresszus a Bush-adminisztráció kezdeményezésére tavaly úgy módosította, hogy a kormány bírósági jóváhagyás nélkül lehallgathat telefonokat az Egyesült Államokban, feltéve, hogy az egyik beszélgető Amerikán kívüli. A Fehér Ház azzal érvelt, hogy a korábbi megszorítás, a magánszféra védelmében megkövetelt bírósági engedély akadályozza a hírszerzést, mivel a technológia fejlődésével számtalan külföldi kommunikáció amerikai bázisú csatornákon keresztül bonyolódik.

A kongresszus előtt levő törvénytervezet egyik legkényesebb pontja az, hogy polgári perek indíthatók-e azok ellen a telekommunikációs cégek ellen, amelyek 2001 és 2007 között lehetővé tették, hogy a kormány hozzáférjen magánszemélyek elektronikus levelezéséhez és telefonhívásaihoz. A szenátus igazságügyi bizottsága nem kíván mentességet biztosítani a cégeknek, a legtöbb szenátor szerint ugyanis csak perek útján lehet kideríteni, milyen mélyen hatolt be a kormány a magánszférába bírósági engedélyezés nélkül.

A társaságok ellen indított mintegy 40 per egyikének koronatanúja az AT and T vállalat volt technikusa, aki szerint a kormány e-mailek és telefonhívások milliárdjait hallgatja le a San Franciscó-i kapcsoló állomáson. Állítja, hogy 2003-ban az ő segítségével szereltek fel olyan berendezést a központban, amely minden hívás és e-mail másolatát egy kormányzati szuperszámítógépre továbbította.

A Fehér Ház jelezte, hogy Bush elnök minden olyan törvényt megvétóz, amely feloldaná a távközlési vállalatok mentességét.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.