Olaszliszka: kész a vádirat

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolja a tavaly októberi olaszliszkai gyilkos-ság nyolc gyanúsítottját a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.

Az elkészült vádirat szerint Szögi Lajos tiszavasvári tanár 2006. október 15-én a délutáni órákban Olaszliszkán, a Kossuth utcán autójával elsodort egy az út mellett haladó kislányt. A gyerek a vízelvezető árokba esett, de nem sérült meg. Az autó vezetője azonnal megállt, de kiszállni már nem tudott a kocsiból, mert a gyermek bátyja a jármű motorház-tetejére ugrott, ököllel betörte a szélvédőt. Szögi Lajos megpróbált elindulni az autóval, de addigra odaért a kislány apja, fiatalkorú bátyja, valamint négy rokon férfi, akik kirángatták az ülésről, miközben az elsodort kislány anyja azt kiabálta: "Öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek!".

A vádirat szerint a férfiak ütlegelni kezdték a sértettet, majd amikor a földre került, megrugdosták. A legtöbb ütést és rúgást a kislány felnőtt korú bátyja mérte Szögi Lajosra. Egy másik rokon a földön fekvő embert nekifutásból fejbe rúgta. Időközben többen is a helyszínre értek, de csak egyetlen férfi próbálta megakadályozni a bántalmazást.

A tanárral együtt utazott két lánygyermeke is. A nagyobbik, 14 éves lány odament az akkor még élő édesapjához, és kérte a helyszínen tartózkodókat, hogy hívjanak mentőt, de segítséget senkitől sem kapott. Ekkor ötéves húgával együtt a szomszéd település, Vámosújfalu irányába kezdett szaladni, majd egy autó felvette őket; a jármű vezetője hívta a mentőket.

A vádirat szerint Szögi Lajos halálát a fejét ért nagyszámú - az orvosszakértői vélemény szerint körülbelül negyven - ütés és rúgás miatt kialakuló sérülések okozták.

A balesetet szenvedett, de meg nem sérült olaszliszkai kislány felnőtt korú bátyja beismerte tettét, a többi hét vádlott tagad. A vádlottak előzetes letartóztatásban várják a bírósági tárgyalást. A bűncselekmény miatt 10-15 évig terjedő vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Szabó József, a megyei bíróság elnöke tegnapi érdeklődésünkre azt mondta: az ügy tárgyalása várhatóan 2008 első negyedévében kezdődik, a pontos időpontot a későbbiekben jelölik ki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.