Wekler megy, de miért?

A Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (DDRFT) ellenzéki oldala nem hisz abban, hogy Wekler Ferenc - miként azt nyilatkozta - a családtagjait ért fenyegetések miatt mondott le a grémium elnöki posztjáról. Megpróbáltuk Weklert megkérdezni, hogy milyen fenyegetések érték családtagjait, ám az SZDSZ-es politikust hétfőn nem sikerült elérni.

A DDRFT ellenzéki oldala nem hisz abban, hogy Weklert fenyegetések késztették volna lemondásra. Hargitai János, aki a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnökeként tagja a fejlesztési tanácsnak, tudósítónknak azt mondta: szerinte a politikusnak azért kellett lemondania, mert pártja és a kormány számára vállalhatatlanná vált a DDRFT élén. Hargitai ezzel arra utalt, hogy Wekler, illetve a politikus rokonainak vállalkozásai az elmúlt években összesen mintegy 300 millió forint értékben nyertek el állami támogatásokat fejlesztési célokra. Hargitai szerint részben ezek hatására is készül az a közélet tisztaságát szavatolni hivatott törvény, amely kimondja: ha valaki egy pénzekről döntő grémium tagja, akkor sem ő, sem hozzátartozói nem juthatnak a grémium döntése révén állami vagy uniós támogatáshoz. Hargitai mindamellett hozzátette, hogy reméli, ha érték is fenyegetések a Wekler családot, azok nem hordoznak magukban valós veszélyt.

Máris számos találgatás született arról, hogy ki lép Wekler helyére a DDRFT élén. Információink szerint - várhatóan - Bretter Zoltánt, az SZDSZ pécsi szervezetének elnökét delegálja Fodor Gábor a fejlesztési tanácsba. Bretter a Pécsi Tudományegyetemen filozófiát tanít, 1990 és 1998 között a párt parlamenti képviselője volt, jelenleg önkormányzati képviselő a pécsi közgyűlésben. Bretter nem erősítette meg és nem cáfolta ezt az információnkat, csak annyit mondott, hogy pártja és az illetékes tárca még nem döntött a DDRFT elnöki posztjáról.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.