Az OCÖ támogatja a Lamperth-javaslatot

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) támogatja a szociális és munkaügyi miniszternek a szabad iskolaválasztás korlátozásával kapcsolatos elképzelését.

Lamperth Mónika, miként arról már beszámoltunk, egy hétvégi konferencián beszélt arról, hogy baloldali kormánynak kötelessége észrevenni: a jobb módú családok pénzt nem kímélve utaztatják gyerekeiket az általuk jobbnak ítélt iskolába. A szegényebb sorsú diákok így maradnak a roszszabbul felszerelt, kevésbé jó oktatást nyújtó helyi iskolában, és ezzel csökken felzárkózásuk esélye. A miniszter szerint nem szabad tétlenül szemlélni, hogy az oktatási rendszer nem csökkenti, hanem növeli a már meglévő társadalmi különbségeket.

Ifjabb Bogdán János, az OCÖ szóvivője az MTI-nek úgy nyilatkozott, a szabad iskolaválasztást a szegregáció melegágyának tartja. Az OCÖ már többször jelezte, a kialakult helyzetet valahogy kezelni kellene. Javaslatuk szerint az a gyerek, aki nem a lakóhelye szerinti általános iskolába jár, nem vihetné magával az utána járó állami fejkvótát választott iskolájába.

Az oktatási minisztérium azt ígéri, foglalkoznak az üggyel. Azt várják, hogy az oktatási kerekasztal konkrét szakértői javaslatokat fogalmazzon meg a szabad iskolaválasztás korlátozásával kapcsolatban.(Ó. M. D.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.