Otthon maradnak a disznók

Várhatóan elmarad a sertéstartók csütörtökre meghirdetett országos megmozdulása, nem jönnek fel a gazdák állataikkal a Parlament elé. Gráf József agrárminiszter, valamint a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), illetve a Magyar Parasztszövetség képviselői közösen jelentették be a megállapodást. Gráf elmondta: főleg a magas takarmányárak miatt kialakult, kilónkénti 90-100 forintos veszteséget tudják csökkenteni. (Sertéspiaci szakértők szerint összességében eddig 30-40 milliárd forint körüli veszteséget jelentett az önköltség és az értékesítési ár közötti különbség.)

Mintegy 4-4,5 milliárd forintnyi többletet hozhat az az elsősorban feldolgozók számára kedvező uniós támogatás, amellyel a sertéshús magántárolását ösztönzik. Az agrártárca saját büdzséjéből és a központi költségvetés tartalékaiból további tízmilliárdot biztosít az állattartóknak. Ebből finanszírozzák bizonyos állatorvosi, élelmiszer-biztonsági kiadások csökkentését és ideiglenes átvállalását.

Mészáros Illés, a MOSZ sertéstenyésztői választmányának és demonstrációs bizottságának vezetője elmondta: a tervezett tüntetés lefújásáról szerdán döntenek véglegesen. Ekkortól léphetnek életbe az állattartók kiadásait csökkentő szabályok is. A szakember szerint, ha a tárca betartja a megállapodásban rögzített vállalásait, akkor van arra esély, hogy az ágazat túléli az elkövetkező fél évet, s ekkortól a prognózisok alapján újraélénkülő sertéshúskereslet megoldja a gazdák gondjait.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.