Várhatóan elmarad a sertéstenyésztők csütörtöki demonstrációja

Minden bizonnyal elmarad a sertéstartók november 15-re tervezett országos demonstrációja, mivel megszületett a megállapodás a sertéstartók és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megbízottai között.

Ezt hétfőn Budapesten Gráf József agrárminiszter, valamint a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, illetve a Magyar Parasztszövetség képviselői közös sajtótájékoztatón jelentették be. A megállapodás lényege, hogy a jövő év tavaszáig a sertéstartók mintegy 14-15 milliárd forintot kapnak az ágazat helyzetének javítására.

A tervezett tüntetés lefújásáról szerdán a demonstrációs bizottság kibővített ülésén döntenek véglegesen a sertéstenyésztők képviselői a tárgyalóküldöttség javaslata alapján.

A megállapodás lényege, hogy a jövő év tavaszáig a sertéstartók mintegy 14-15 milliárd forintot kapnak az ágazat helyzetének javítására. A forrás kétharmada nemzeti pénzekből jön, míg a fennmaradó hányadot várhatóan az uniós költségvetés finanszírozza majd - mondta Gráf József. Hozzátette: a sertéstartók így mintegy 10 milliárd forintnyi támogatási forráshoz juthatnak hozzá az első körben.

Az agrártárca irányítója jelezte: a sertéstartók képviselői és a minisztérium megbízottai között egyetértés volt a helyzet értékelésében. Az ágazat súlyos helyzetben van. Az önköltség mintegy 90-100 forinttal haladja meg a felvásárlási árat. Egy kilogramm élősertésért a felvásárlók, feldolgozók most mintegy 260 forintot fizetnek, míg az önköltség 350 forint körül van.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.