Végleg irattárba kerültek a Happy End-ügy aktái

Május közepén elévülés miatt megszüntették azt a nyomozást, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal egykori országimázsközpontja és a Happy End Kft. közötti szerződésekkel összefüggésben indítottak az APEH feljelentése alapján. Noha számos esetben megállapítható volt a számviteli fegyelem megsértése, az ügyben mégsem történt semmi.

A 2002-es kormányváltás után szinte azonnal nyomozást indított a rendőrség az Orbán-kormány országimázsközpontja és a Happy End Kft. között létrejött eseti szerződésekkel összefüggésben. A nyomozás elrendelését azzal indokolták: felmerült a gyanú, hogy a Happy End Kft. megbízásából az Országimázs Központ (OK) részére készíttetett kiadványok előállításában közreműködő vállalkozások - költségvetési forrásokból származó jogtalan haszon megszerzése érdekében - a feladatok tényleges költségigényét meghaladó árajánlatokkal, fiktív alvállalkozói teljesítményekkel megtévesztették az OK-t.

Kevesebb mint másfél évvel később a Fővárosi Főügyészség megszüntette a nyomozást, mivel sem bűncselekményre, sem károkozásra utaló adatok, bizonyítékok nem merültek fel. A kiadványok elkészültek, s az ár, amiért a Happy End az Országimázs Központnak átadta a lapokat, nem haladta meg az akkoriban a piacon kapható hasonló kiadványok árát.

Ezzel azonban a Happy End-ügy még nem zárult le. Az APEH Észak-budapesti Igazgatósága az adóbevallások utólagos ellenőrzésébe kezdett 1998. február 25-én. Azon a napon azonban a Happy End képviselője egy nyilatkozatot adott át az adóhatóságnak, amely szerint aznap ismeretlenek ellopták a társaság 1991-től 1997-ig terjedő időszakra vonatkozó könyvelését.

Három évvel később a kft. újabb bejelentést tett: 2001. augusztus elsején azt közölte, hogy a cég könyvelését végző kft. irodájába betörtek, s az ismeretlen tettesek elvitték a Happy End ott tárolt 1998- 1999-es bizonylatait és azokat a számítógépeket, amelyeken a dokumentumokat feldolgozták.

Az APEH külön is vizsgálta azokat az eseti megbízásokat, amelyek az OK és a Happy End Kft. közötti keretszerződés alapján jöttek létre. Ezek között volt például a kéthavonta 3,8 millió példányban megjelentetett Millenniumi Országjáró című újság, a Költségvetési füzetek, a Magyarország mindannyiunké, valamint több hasonló kiadvány előállítására adott megbízások.

Az APEH-vizsgálat számos szabálytalanságot tárt fel, s 2003 végén feljelentést is tett. A rendőrségről az ügyet - egy jogszabályváltozás miatt - áttették a Vám- és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Nyomozóhivatalához.

A vámőrség ez év májusában meghozott határozatában azonban már csak az elévülés tényét állapította meg. Az iratokból kiderült, hogy a Happy End ügyében csak csalás és adócsalás gyanújával folyt nyomozás, a számvitel rendjének megsértésének bizonyítására semmiféle intézkedés nem történt. Mivel a számvitel rendjének megsértéséért legfeljebb három év szabadságvesztés szabható ki, a bűncselekmény 2006. december 5-én elévült. Az APEH-vizsgálatban megállapított jogsértésekért így már senki nem vonható felelősségre.

Arra, hogy mi történt, pontosabban miért nem történt semmi, a vámőrség nyomozást megszüntető határozata nem ad érdemi választ. Arra sem, miért csak négy és fél hónappal az elévülés után született meg a szóban forgó határozat.

Pedig a Millenniumi Országjáróval kapcsolatban például azt állapította meg az adóhatóság, hogy az első lapszámon kívül a soron következő tíz lap előállítása előtt a Happy End Kft. kiszámlázta a papírköltségeket a Miniszterelnöki Hivatalnak. A számlához mellékelt egy, a Mert 2000 Rt. által kiállított nyilatkozatot, amely igazolta a papírbeszerzést. Csakhogy az adóvizsgálat megállapította, hogy a Mert 2000 Rt. nem vásárolt rotációs papírt a Millenniumi Országjáróhoz. A cég ennek ellenére a 6. lapszámtól "papírköltség" és "papírelőleg" címén számlázott a Happy Endnek, noha előlegfizetésre nem is lett volna mód.

A Mert 2000 Rt. a kibocsátott számlái ellenére semmiféle nyomdaipari tevékenységet nem végzett e kiadvánnyal kapcsolatban a Happy Endnek. Szerződéskötéskor a cégnek nem volt saját nyomdai kapacitása, bérelt nyomdája pedig még felújítás alatt állt. Az újságokat a Szikra Lapnyomda Rt. nyomtatta ki, s a Szikra szerezte be a szükséges papírt is.

A Happy End megbízása alapján a Mert 2000 Rt. alvállalkozójaként ugyancsak a Szikra készítette el a Magyarország mindannyiunké és a Költségvetési füzetek című kiadványokat is. A Mert 2000 és a Happy End csupán számláztak: a Mert a Happy Endnek, a Happy End a Miniszterelnöki Hivatalnak.

A tervezett budapesti expóval kapcsolatban megrendelt exkluzív kiadványok előállítását vizsgálva az APEH megállapította: a 150 ezer szórólapot és a félmillió minőségi kiadványt még elkészítésük előtt kiszámlázták a MeH-nek, s az ki is fizette ezeket, noha a Miniszterelnöki Hivatal és a Happy End szerződése előteljesítést nem engedélyezett.

Az adórevizorok szinte valamennyi vizsgált szerződéssel kapcsolatban megállapították, hogy a számlák és a teljesítésigazolások nem a valóságos gazdasági eseményeket tükrözik, azokból lehetetlen megállapítani, hogy az egyes részteljesítéseket ki és mikor végezte el. Találtak olyan, 2000-ben és 2001-ben számítógép-karbantartásról és szaktanácsadásról kiállított számlákat is a Happy End Kft.-nél (több mint 13 és fél millió forint értékben), amelyek hitelessége enyhén szólva is kétséges. A cég 2000 januárja óta nem működött a telephelyén, a cég képviseletére jogosult beltag a vállalkozásról semmit nem tudott. A Happy End-szerződéseket a betéti társaság kültagja írta alá, és ő állította ki a számlákat is. Csakhogy erre nem volt joga.

A King Co Bt. marketing és reklámszervezés címén kilenc számlát nyújtott be a Happy Endnek, összesen bruttó egymillió 350 ezer forintról. Csakhogy ez a cég nem létezik, s akkor sem létezett, amikor a számláin szereplő összeget a Happy End egyik alkalmazottja készpénzben felvette. A dokumentumokból nem derült ki, a Happy End vezetői pedig nem emlékeztek rá, hogy a számlák milyen munkákhoz kapcsolhatók.

Egy másik esetben a már megszüntetett NUVUM Kft. számláira fizettek ki 230, illetve 255 ezer forintot. Marketing- tanácsadás címén hat számlára összesen 720 ezer forintot fizettek ki a Vectra Kft.-nek, noha a céggel nem is álltak üzleti kapcsolatban

Az APEH feljelentése szerint a vizsgált pénztári bizonylatok hiányosan voltak kitöltve, gyakran még az sem derült ki belőlük, hogy ki vette fel az összeget. Több esetben sztornírozták a kifizetett és felvett munkabért, de a revizorok a pénz visszafizetésének nyomát nem találták. A pénztári kifizetéseket a Happy End, illetve a könyvelő irodájának alkalmazottai vették fel különböző vállalkozások számlái alapján, írásos meghatalmazás nélkül. (Az APEH legalábbis a vizsgált kifizetések többségénél nem talált meghatalmazást.)

2002. június 5.: ledarált iratok a Happy End Kft. székhelye előtti kukában
2002. június 5.: ledarált iratok a Happy End Kft. székhelye előtti kukában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.