Az EU is figyel a szemétre

A szomszédos országokkal fennálló környezetvédelmi problémákat elsősorban kétoldalú tárgyalásokkal kell megoldani, de ha a tervezett fejlesztések uniós törvényeket sértenek, akkor Brüsszel is közbelép - nyilatkozta lapunknak Sztavrosz Dimasz, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa.

Noha Magyarországnak nincs elfogadott energia- és klímastratégiája, Sztavrosz Dimasz, az EU környezetvédelmi biztosa mégis úgy látja, hogy az elmúlt néhány évben jelentősen előrelépett a környezetvédelem ügye hazánkban. A hiányosságok felszámolásában Budapest számíthat Brüsszel segítségére.

A Budapesten megrendezett Tudomány Világfórumán részt vevő környezetvédelmi biztostól megtudtuk: az unió figyelemmel kíséri a Németországból hazánkba illegálisan szállított több ezer tonnányi hulladék sorsát. Megnyugvás számára, hogy a magyar hatóságok elérték, a hulladék jelentős része már visszakerült a feladóhoz. Az ehhez hasonló szállítmányoknak elejét kell venni, be kell zárni a kiskapukat, mert nem lehet a gazdag országok hulladéklerakata a most csatlakozott tíz állam. Az unió korszerű előírásainak betartása esetén egyébként ez nem fordulhat elő.

Dimasz úgy látja, hogy a magyar államnak a szomszédaival kapcsolatos környezetvédelmi jellegű problémáit (ilyen a romániai Verespatakra szánt aranybánya terve, az osztrákok Rába-szennyezése, erőműépítési szándéka) kétoldalú tárgyalásokon kell megoldani. Ugyanakkor ha a tervezett lépések uniós törvénybe ütköznek, akkor Brüsszel is fellép. Ebből a szempontból is megnyugtatónak tartja, hogy a környezetvédelem értékeinek érvényesülése nagyon fontos az uniós polgárok számára, az Eurobarométer egyik felmérése szerint e téren várnak a legtöbbet Brüsszeltől.

A várakozás egyébként érthető. A vén kontinenst idén nyáron is rekordokat döntő kánikula sújtotta, Görögországban hatalmas erdőtüzek, Nagy-Britanniában pedig fél évszázada nem tapasztalt áradások pusztítottak. Az ezekhez hasonló eseményekre a klímaváltozás miatt fel kell készülni. Európának elemi érdeke, hogy a világ összefogjon e probléma megoldására.

Az unió környezetvédelmi biztosa Sólyom László magyar államfőhöz hasonlóan fontosnak tartja, hogy az ENSZ keretein belül létrejöjjön egy erős környezetvédelmi szervezet, amely a kérdés gazdasági, financiális vetületeivel is foglalkozna. Így hatékonyabban lehetne érvényt szerezni a nemzetközi egyezményeknek, illetve koordinálni az együttműködést.

Az indonéziai Bali szigetén egy hónap múlva környezetvédelmi világkonferenciát tartanak. Az EU-biztos a tanácskozás tétjéről azt mondta: dönteni kell a 2012 utáni időszakra vonatkozó előírásokról, hiszen ekkor jár le a kiotói egyezmény. A biztos esélyt lát a két leginkább "szennyező" országgal, az Egyesült Államokkal és Kínával való szorosabb együttműködésre. Nem tartja kizártnak, hogy már Balin egyezség születik egy globális környezetvédelmi stratégia fő elemeiről.

Környezetvédelmi nevelés - a Parlamentbe látogató magyar gyerekekkel is szót váltott Sztavrosz Dimasz
Környezetvédelmi nevelés - a Parlamentbe látogató magyar gyerekekkel is szót váltott Sztavrosz Dimasz
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.