Zuschlag nélkül

Kiskunhalason szombaton bebizonyosodott, hogy akiket eddig fantomtagnak tartottak a helyi szocialista pártszervezetben, azok tényleg fantomtagok voltak. Az ötszázhatvanból hetvenen maradtak, akik nem Zuschlag János személyéhez, hanem a baloldali értékrendhez kötődnek. Várnai polgármester, aki már végleg alulmaradni látszott Zuschlaggal szemben, most úgy érzi: nemcsak ő győzött, hanem a baloldali értékeken alapuló, távlatos politizálás kerekedett felül a pillanatnyi érdekre tekintő, haszonelvű politizáláson.

Kiskunhalas példa lehetne - de nem biztos, hogy másutt is követik a példát. Lehet, hogy a sok belső vihart látott kisváros csupán egy politikai kísérlet színhelyévé válik: mi marad, ha az MSZP-ből kivonják Zuschlagot és a zuschlagizmust? Hosszú éveken át csak annyi volt biztos: az országos pártvezetőségben nincs elegendő politikai akarat, hogy átlátható viszonyokat alakítson ki a pártszervezetekben. Ha korábban is elég határozott lett volna a tisztázó szándék, akkor a tendenciózus pártépítés nem válhatott volna a hatalmi manipuláció eszközévé. De azzá vált: nemcsak Halason, hanem számos más településen is. Sőt a módszert nem is csak az MSZP-ben alkalmazták. Példa erre a baranyai falvakban lezajlott SZDSZ-es tagtoborzás, amely akár a pártelnökválasztást is eldönthette.

2005-ben Kiskunhalason már volt egy tagrevízió: akkor állítólag elmentek a taggyűlésre azok, akik most távol maradtak - de az a gyűlés nem volt nyilvános. Az országos elnökséget pedig nem Szekeres Imre, hanem Mesterházi Attila képviselte. Mesterházi a saját nyilatkozata szerint nem is járt akkor Halason. Mások szerint igen, de a felügyelet abból állt, hogy elment Zuschlaggal ebédelni. Kíváncsi vagyok, hogyan dönt az MSZP országos elnöksége, amikor majd Szekeres Imre beterjeszti, hogy a Kiskunhalason most eredményesnek bizonyult módszert alkalmazni kellene mindenütt, ahol a gyanú szerint jelentős létszámú fantomtagságot szerveztek. Lesz-e elég politikai akarat egy "tisztasági csomagra" ott is, ahol a szervezők nem ülnek éppen előzetesben?

Személy szerint én is örültem annak, hogy a halasi szocialistáknál átlátható viszonyok alakulnak ki. Mégis érzek némi csalódottságot, látva, hogy nemcsak a létszámban, hanem személyekben is csaknem teljes egészében visszaállt a 2002-es helyzet. A 2002-es helyzet pedig sokban hasonlított az 1990-es évek elejére, amikor valóban bátorság és világos értékválasztás kellett ahhoz, hogy valaki nyíltan vállalja a baloldalhoz tartozását. Akiket ismerek közülük, szinte mindannyian meggyőződéses, tradicionális baloldaliak; egy részük talán rosszabbul él az új rendszerben, mint a régiben, amelyet elveik alapján bíráltak. Tízből nyolcan erősen őszülnek, és szívesen szólítják elvtársnak egymást. Ők maradtak Zuschlag és csapata nélkül. Láthatóvá vált, mennyire gyenge a baloldali értékek mentén politizálók utánpótlása; mennyire kevés a baloldalon az olyan fiatal, aki nem pénzt és hatalmat akar mihamarabb szerezni magának a politika révén, hanem megvalósítani valamilyen célt, elképzelést. A halasi kísérlet kérdése, hogy nyílik-e tér egy tisztességes, de hatékony politikai stílus számára ott, ahol valami véletlen folytán sikerül megszabadulni a szerencselovagoktól.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.