Megtámadott engedély, vitázó felek

A Holcim megkapta a nyergesújfalui ipari parkba tervezett új cementgyár építéséhez szükséges környezethasználati engedélyt. Az első fokú határozatot a Válaszúton Alapítvány megtámadta az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőségnél.

Nincs nyugalom Nyergesújfalun és körzetében a tervezett cementgyár létesítése körül.

A Holcim Hungária Zrt. Nyergesújfalun - csaknem 70 milliárd forintos beruházással - új cementgyárat kíván építeni. Csak akkor folytatódhat a beruházás engedélyezési eljárása, ha a környezethasználati engedély jogerős lesz. Csakhogy öt környékbeli település - Esztergom, Tát, Tokod, Tokod-Altáró és Mogyorósbánya - önkormányzata, valamint négy civil szervezet a terv napvilágra kerülése óta ellenzi a gyár felépítését.

A 2006-os országgyűlési választásokkal egy időben az öt településen véleménynyilvánító referendumot tartottak: ekkor a lakosság nagy többséggel elutasította a beruházást. Nyergesújfalun ügydöntő, de eredménytelen népszavazás volt: a szavazásra jogosult polgárok kevesebb, mint ötven százaléka járult az urnákhoz. Az itt voksolók többsége azonban egyetértett a gyár felépítésével.

A beruházó cég, a Holcim által az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőséghez benyújtott környezeti hatástanulmányát hazai és nemzetközi hírű szakértőkből álló munkacsoport készítette. E szerint az új cementgyár a környéken lakók egészségét nem veszélyezteti, a környezetre és a természetre gyakorolt hatása minimális. A tervek szerint a 280 embernek munkát adó gyár 2010-ben kezdhet termelni. Ezzel egyidejűleg a Holcim bezárja az elavult lábatlani gyárát.

A környezetvédők az elmúlt hónapokban tüntetéseken tiltakoztak a beruházás megvalósítása ellen. Volt, amikor madárijesztőket állítottak arra a területre, ahová a gyárat tervezik. Szuhi Attila, a Válaszúton Alapítvány munkatársa érdeklődésünkre elmondta: szakértőik átvizsgálták a Holcim által benyújtott hatástanulmányt, és úgy döntöttek: megfellebbezik az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség által a beruházásra kiadott környezethasználati engedélyt. (Ez az engedély szükséges ahhoz, hogy a beruházás elkezdéséhez szükséges további hivatalos eljárásokat megindítsák.)

Mint megtudtuk, az alapítvány azért nyújtott be fellebbezést a határozat ellen, mert - szakértőik megállapítása szerint - a beruházó cég által elvégzett állapotfelmérés manipulatív volt. Az alapítvány képviselői ezt az állításukat azzal támasztották alá, hogy a Holcim határozta meg a mérések helyét, ami nagyban befolyásolhatta annak eredményét. Nem foglalkozott a hatásvizsgálat - állította a továbbiakban Szuhi Attila - a szállítási igények által megnövekedő légszennyezéssel sem. A beruházó érvei között szerepelt, hogy nem szükséges a Nyergesújfaluhoz közeli bajóti bányaterület bővítése. Csakhogy Szuhi Attila azt állítja: a gyár ellátását szolgáló bányák kapacitása az anyagszükséglet felét sem fedezi. Kérdés az: honnan teremtik elő a hiányzó több mint egymillió tonna nyersanyagot? Tudni kell, hogy az említett bánya zaja jelenleg is zavarja a bajótiakat.

Szuhi Attilától megtudtuk: a fellebbezésben kitértek arra, hogy a Holcim a környezeti változás okozta társadalmi-gazdasági hatásokkal nem számolt, a civilek viszont igen. Az engedélyt első fokon kiadó Észak-dunántúli Felügyelőség az észrevételeiket nem fogadta el, s ellenőrző számítást nem végeztek. A cég állításait viszont ellenőrzés nélkül elfogadták.

Hajdu Klára, az Észak-dunántúli Felügyelőség igazgatóhelyettese elmondta: a kiadott egységes környezethasználati engedélyben megfogalmazták azokat az előírásokat, amelyeket a beruházónak be kell tartania. A határozat jogszerűségét az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőség fogja megvizsgálni, és dönteni fog a fellebbezésekben felvetett észrevételek ügyében. Az igazgatóhelyettes hozzátette: az eljárásba 12 szakhatóságot, valamint természet és tájvédelmi szakértőket vontak be. Hajdu Klárától megtudtuk: az eljárásba bekapcsolódtak a szlovák hatóságok is, s végül úgy nyilatkoztak, hogy a beruházás ellen nincs kifogásuk. Az kérték, hogy a gyár majdani működése során rendszeresen kapjanak tájékoztatást a monitoring eredményekről.

Márta Irén, a Holcim kommunikációs vezetője az üggyel kapcsolatban érdeklődésünkre azt közölte: addig nem nyilatkoznak, amíg a beruházás környezethasználati engedélyére vonatkozó fellebbezési határidő - ami hivatalosan november vége - le nem jár. Akkor valamennyi kifogásra részletes választ adnak.

Így néz ki a leendő cementgyár makettje
Így néz ki a leendő cementgyár makettje
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.