Újra háború lesz Etiópia és Eritrea között?

Kiújulhat a fegyveres konfliktus Etiópia és Eritrea, Afrika két különösen szegény országa között. A Nemzetközi Kríziscsoport (ICG) nevű civil szervezet szerint a területi vitáit rendezni nem tudó két ország csapatösszevonásokat hajtott végre a kérdéses határvonalon: egyes becslések szerint mindkét oldalon legalább százezer katona áll bevetésre készen.

A feszültség növekedését jelzi az is, hogy októberben rekordmennyiségű menekült érkezett a kevesebb, mint ötmilliós lakosú Eritreából a Shimelba nevű, etióp területen fekvő menekülttáborba: diplomás fiatalok és volt katonák, akik a sorozást akarják elkerülni.

A magát főként nemzetközi segélyekből és mezőgazdaságból fenntartó két ország 1998 és 2000 között vívott egymással véres háborút egy határvita miatt. A harcok végén a kérdéses várost, Badmét Eritreának ítélte a független határbizottság. A döntést a szomszédjánál tízszer nagyobb területű Etiópia már nem vitatja, a pontos határt azonban máig sem sikerült meghúzni. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Etiópia - saját bevallása szerint - négyezer katonával van jelen Szomáliában, ahol Abdullahi Yusuf elnököt támogatja a szélsőséges iszlamista felkelők ellenében, akik hat hónapig uralták az országot. Addisz-Abeba azt állítja, szeretné kivonni csapatait Szomáliából, ám a Reuters szerint e héten is csapatszállító teherautók tucatjai indultak Etiópiából Mogadishu felé.

Mindeközben a szomáliai Iszlám Bíróságok Bizottságának elnöke, Sharif Ahmed sejk Eritreába menekült, miután fegyvereseit kiszorították az átmeneti kormány és Etiópia csapatai. A sejk azt állítja, az etióp hadsereg szomáliai beavatkozását az Amerikai Egyesült Államok támogatja. Az ICG szerint az sem kizárt, hogy az USA hallgatólagos beleegyezésével Etiópia a háttérből egy puccsot támogatva megdönti Iszajas Afeverki eritreai elnököt, majd katonákkal vonul be az ország területére. Azt azonban a civil szervezet is hozzáteszi: mindkét országot egy szűk elit irányítja, nem demokratikus módon, ezért lépéseik kiszámíthatatlanok.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.