A rózsaszín retikül rejtélye

Rejtélyes retikül tartja izgalomban a magyar politikát. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter rózsaszín retikülje. A Fidesz felszólította Gyurcsány Ferenc kormányfőt, vizsgáltassa ki, hogy Horváth Ágnes hivatalos afganisztáni látogatása során miért viselt terepszínű öltözékéhez és golyóálló rohamsisakjához rózsaszín retikült. Az ellenzéki párt katonai szakértői szerint ugyanis ezzel a rikító színű kiegészítővel biztonsági kockázatot jelentett a társaságában lévő katonai személyek, illetve az egész afganisztáni magyar katonai kontingens számára.

A Fidesz egyébként azt is aggályosnak tartja, hogy a miniszter asszonyt a férje is elkísérte hivatalos afganisztáni útjára. Az állam pénzén. Nos, erre hamarosan megszületett a méltó válasz: a repülőn volt üres hely, a táborban volt üres rohamsisak, a miniszter asszonyé mellett volt üres ágy, akkor miért ne vihette volna magával a férjét? Egy vasába sem került az államnak.

Nyilvánvaló, a miniszter asszony átgondolta, hogy nem túlzottan ajánlatos egy szőke nőnek (ráadásul rózsaszín retiküllel!) egyedül flangálnia a zord afgán hegyek között, és itt nem csak a kőszáli kecskék közismerten agresszív természetére kell gondolni, hanem például a kiéhezett tálib harcosokra is. (A tálib és a ballib egyébként nem keverendő, még akkor sem, ha a lényeget tekintve mindketten bozótharcosok!) Jobb tehát férfitársaságban menni, s ha az embernek már úgy is van egy újdonsült férje, nyilvánvalóan őt ajánlatos választani, s nem a minisztérium valamely szakmailag talán felkészültebb, de kevésbé közelálló, vaskalapos hivatalnokát. (Bár igaz, a vaskalap miatt meg lehetett volna spórolni az adófizetőknek egy tábori rohamsisakot. Most már mindegy...) A Fidesz kekeckedése tehát nem más, mint egyszerűen irigység az ifjú házas miniszter boldogsága láttán. (Ezt az érzést orvosi szakkifejezéssel péniszirigységnek hívják.)

De térjünk csak vissza eredeti témánkhoz: miért viselt rózsaszín retikült Horváth Ágnes? Nos, szerintem ő ugyanúgy választ kiegészítőt, mint a többi nő. A szürke retikült például legutóbb az Operában viselte, már mindenki unja, a kék rosszul megy a rohamsisakhoz, a zöldes jó volna ugyan, de olyan hülyék a zsebei, hogy se a púdert, se a rúzst nem lehet rendesen elhelyezni benne. Marad tehát a rózsaszín és slussz passz! Lehet, hogy egy kicsit feltűnő az adott környezetben, de ha az ember lánya bele akarna simulni a tájba, akkor egyszerű fekete, szuronnyal tűzött Kalasnyikovot kellene viselnie, lazán panyókára vetett töltényheveder kiegészítővel. Ez vajon tetszett volna a Fidesznek? Na, ugye!

A probléma az, hogy a rózsaszín retikültől a tálibok is kiakadtak. Meg is támadták a tábort, szerencsére akkor, amikor a küldöttség éppen máshol volt. Először arra gondoltam, hogy talán a helyi népek szimbólumrendszerében kap különös értelmet a rózsaszín retikül. Akadnak ilyen dolgok a folklórban. A rózsaszín retikül jelentése pastu nyelvjárásban még az is lehet, hogy mit bámulsz, te köcsög? Ettől egy tálib lazán bepöröghet!

Aztán arra is gondoltam, hogy a táliboknak nem a retikül színével, hanem esetleges tartalmával volt bajuk. Utánanéztek az interneten, hogy vajon ki is valójában ez a nő. És akkor rettentek meg igazán, amikor kiderült, hogy ő reformálta vissza egy év alatt a magyar egészségügyet a kőkorszakba. Hátha ott is ilyesmire készül, s hová jut az az egészségügy majd, amelyik eleve a kőkorszakból indul? Évtizedes harcokban edzett törzsfőnökök rettenhettek joggal halálra a rózsaszín retikültől.

De az is lehet, hogy minden egészen másképpen történt. Horváth Ágnes egyszerűen csak tanulmányúton volt Afganisztánban, s a rózsaszín retikül arra kellett, hogy anyagot gyűjtsön a Hegyvidéki üregek és barlangok szerepe a magyar egészségügy infrastruktúrájának fejlesztésében című kormány-előterjesztéshez.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.