Orbán szerint jó döntést hoztak a Gripenekről

Orbán Viktor szerint kormánya minden szempontból megalapozott döntést hozott a Gripen-szerződés ügyében. A volt miniszterelnök tegnap nyilatkozott erről, s előrebocsátotta: még nem olvasta a kormány Gripen-bizottságának jelentését, de az Orbán-kormány döntése szakmailag, katonapolitikailag és gazdaságilag egyaránt megalapozott volt.

- A legjobb gazdasági konstrukciót választottuk, amelynek kidolgozásában részt vett a honvédelmi, a gazdasági tárca és a Miniszterelnöki Hivatal is - tette hozzá.

A svéd Gripen gépek beszerzéséről az Orbán-kormány nemzetbiztonsági kabinetje 2001. szeptember 10-én döntött. (A döntés előtt a honvédelmi miniszter, a kisgazda Szabó János arra utalt, hogy Magyarország amerikai F-16-os gépeket szerez be - a szerk.) A szerződést 2003-ban az MSZP-SZDSZ-kormány idején módosították.

Tegnap Orbán Viktor emlékeztetett: azt lehet tudni, hogy a svédek a Gripen-beszerzéssel kapcsolatban vizsgálatot indítottak korrupciós ügyben, ami a feltételezések szerint eléri Magyarországot is. - Ez azonban már 2003-ról szól, amikor a szerződést az akkor hivatalba lépett szocialisták módosították. Sajnálom, hogy a most elkészült jelentés az eddig napvilágot látott hírek szerint erre a kérdésre nem tér ki - jegyezte meg.

Vadai Ágnes államtitkár, a Gripen-bizottság elnöke a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be: a kormány Gripen-bizottságának jelentése megállapította, hogy közbeszerzési eljárás nélkül folytatták le a vadászrepülőgépek beszerzését 2001-ben, illetve a beszerzés ellentétes volt egy országgyűlési határozattal is, amely a beszerzést 2003 utánra tervezte. Másrészt a Honvédelmi Minisztérium nem a Gripen, hanem az F-16-os típusú amerikai repülőgépek beszerzését javasolta.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.