Válás bemondásra

Az anyakönyvvezető előtt kimondott igent a közjegyzőnél kinyilvánított nemmel is semmissé lehet tenni, ha a parlament elfogadja az új polgári törvénykönyv tervezetét.

A közjegyzők is felbonthatják majd a házasságokat az új polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezete szerint. A kódexről még folyik a közigazgatási egyeztetés, így legalább egy évet kell várni ahhoz, hogy a jelenleginél egyszerűbb és gyorsabb eljárásban mondhassuk ki a nemet.

A Magyarországon évente átlagosan megkötött 43-46 ezer házasság több mint fele válással végződik. A frigy felbontására kizárólag a bíróságok jogosultak. Szabályos tárgyalást kell tartaniuk, és a felek - illetve szükség esetén a tanúk - meghallgatása után hozhatnak döntést. A válást elvileg az első alkalommal kimondhatják, ám ha az ügyben kiskorú gyermek is érintett, általában legalább két tárgyalást tartanak. A házasság felbontása így legalább négy-öt hónapig tart.

A bontóperes eljárás egyszerűsítését a közjegyzők javasolták - tudtuk meg Parti Tamástól, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szóvivőjétől. Az uniós tagállamok egy részében már ismert módszer adaptálásáról van szó. Amikor nincs a felek között jogvita, a megállapodást a közjegyző ma is a bírói ítélettel azonos hatású közokiratba foglalhatja. Ezért elvileg semmi akadálya annak, hogy közös megegyezés esetén a házasságot is megszüntessék.

A tervezet a közjegyző közreműködését feltételekhez kötné: csak akkor járhatna el, ha a házasfelek egyetértenek a válásban, s megegyeznek a gyermek elhelyezésének és láthatásának feltételeiről, a tartásdíjról, illetve a közös lakás használatáról is. Ezt az egyezséget foglalnák közokiratba. Annak továbbra sem lenne akadálya, hogy a felek a vagyon lakáson kívüli elemeiről - például a készpénzről, ékszerekről, értékpapírokról, más ingatlantulajdonról - bíróság előtt vitatkozzanak.

Aki bíróság előtt akar válni, továbbra is megteheti majd, sőt, ha a házastársak nem értenek egyet a válásban, vagy nem sikerül megegyezésre jutniuk a gyermekről, illetve a lakáshasználatról, nem is lesz más útjuk. A Ptk. tervezete szerint azonban a bírói eljárást is egyszerűsítenék: ha a felek közösen kérik, és nincs közöttük vita, például a gyermekről, nem kellene vizsgálni a házasság "teljes és helyrehozhatatlan" megromlását, hanem azonnal kimondhatnák a válást.

Évente 24-25 ezer házasság bomlik fel, s bár nincs statisztika arról, hogy milyen arányban mondják ki közös megegyezés alapján a válást, bizonyos, hogy a bíróságok tízezres nagyságrendben szabadulhatnának meg az ilyen - többnyire meglehetősen formálisan intézett - ügyektől. És ugyanennyivel több munkájuk lehetne a közjegyzőknek - ismeri el Parti Tamás.

Arra a kérdésünkre, hogy ez mekkora "üzlet", Parti kijelentette: ha a ma hatályos szabályok nem változnak, a felhasznált idő szerinti díjat kellene alkalmazni, ami tíz és fél ezer forint óránként. A bontóper bírósági illetéke most tizenkétezer forint. Parti nem tartaná elfogadhatónak, ha náluk drágább lenne a válás.

Év 2001 2002 2003 2004 2005
Házasságkötések 43 583 46 008 45 398 43 791 44 234
Válások 24 391 25 506 25 046 24 538 24 804
A házasságkötések és a válások száma
Forrás: KSH

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.