Az EKB-t aggasztják a brutális árfolyammozgások

Az ideges piaci légkörben, a gyorsuló infláció és a lassuló gazdasági növekedés árnyékában az Európai Központi Bank és a Bank of England is változatlanul hagyta a kamatot. Az olaj ára egyelőre lehorgonyzott száz dollár alatt.

A brutális árfolyammozgásokat sohasem üdvözöljük, s az utóbbi időben heves és éles mozgásokat észleltünk - mondta az eurózóna kamatát négy százalékon hagyó döntés után Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, miután a sajtóértekezleten az újságírók arról faggatták, mit szól az euró drámai erősödéséhez, illetve a dollár értékvesztéséhez. Miután az európai közös pénzért csütörtökön is csaknem 1,47 dollárt kellett adni, a kérdést nem lehetett megkerülni. Trichet felidézte, amit a hetek fejtettek ki például a Nemzetközi Valutaalap októberi ülésszakán, hogy szeretnék elkerülni a rendezetlen árfolyamváltozásokat, s megerősítette, nézete szerint az Egyesült Államoknak is érdeke az erős dollár. Kínának viszont fel kellene értékelnie a valutáját, hogy a megbillent nemzetközi egyensúly helyreállhasson.

A kamatdöntésben azonban csak részben játszott szerepet a dollár, sokkal inkább befolyásolta a kormányzótanács tagjait a nemzetközi pénzügyi piacokon az amerikai jelzáloghitel-válság miatt kialakult bizonytalanság, amely egy darabig még eltart. Ám ezenfelül az energia- és élelmiszerárak megugrása is hozzájárul ahhoz, hogy a következő hónapokban az infláció jóval meghaladja majd a kétszázalékos, az EKB által megfelelőnek, elfogadhatónak tartott szintet. A pénzromlás irama azonban jövőre mérséklődik. Mindez együtt visszafoghatja az eurózóna növekedését, de Trichet kitért a számszerűsítés elől, mert a decemberi ülésre készül el az új prognózis. Azt hangoztatta azonban, hogy az amerikai gazdaság fékeződését ellensúlyozhatja a kínai, feltörekvő piaci fejlődés.

Az olaj- és élelmiszerárból fakadó inflációs többlet nagyobb és tartósabb, mintha ez a drágulás nem következett volna be, de az EKB-nek az a dolga - mondta Trichet -, hogy ezt az árkiugrást átmeneti jelenséggé szelídítse, s megelőzze a másodlagos hatásokat. A Bank of England 5,75 százalékon hagyta a kamatot tegnap.

Az amerikai kongresszusban Ben Bernanke jegybankelnököt hallgatták meg tegnap, s elemzők a beszámolóból azt a következtetést vonták le, hogy a jövő hónapban a Fed is tartja a kamatot, miután szeptemberben és októberben összesen 0,75 százalékponttal 4,5 százalékra mérsékelte azt. Bernanke - Trichet-hez hasonlóan - azt mondta, hogy az infláció felpörgésének és a gazdaság lassulásának együttes kockázatait kell figyelemmel követni. Hozzátette: a maginflációs mutató javult ugyan, de a teljes index emelkedni fog a következő hónapokban az olaj drágulása miatt. A gazdaság állapota azonban alapjában véve megfelelő, jól ellenáll az ingatlanpiaci viharnak, ám a bizonytalanság fékezheti az üzleti beruházásokat és a háztartások költését is. A törvényhozókkal tudatta azt is, hogy a Fed folyamatosan tanulmányozza a fizetésképtelenség miatt rendezett árverések tágabb gazdasági hatásait is.

Az európai és az amerikai tőzsdék indexei tegnap szűk sávban mozogtak, ám az ázsiai börzék nagyot estek azt követően, hogy a New York-i Dow még szerdán 360 pontot zuhant, s 13 300 ponton, az októberi csúcshoz képest 900 pontos veszteséggel zárt. Ez volt egyébként az idén az ötödik legnagyobb süllyedés a New York-i értéktőzsdén. További zavart okozott, hogy a Morgan Stanley befektetési ház is veszteségről számolt be, 3,7 milliárd dollárt kell leírnia a jelzálogkrízis nyomán.

Az olaj hordónkénti ára 97 dollár körül alakult tegnap, a rekordnál kissé alacsonyabban, de továbbra is csak az maradt a kérdés, mikor lépi át a százdolláros határt. A dollár kissé gyengült Bernanke beszámolója nyomán. A magyar valuta széles sávban mozgott, az eurót 253 és 255 forint között jegyezték.

Bernanke és Trichet. 21 hely választja el egymástól az amerikai jegybank és az eurózóna első emberét
Bernanke és Trichet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.