Eltűnik Csepelről a galvániszap

Elkezdődött a Csepelen illegálisan tárolt 1200 tonnányi galvániszap elszállítása. A sok vitát gerjesztő ügy csillapodni látszik: Fodor Gábor szakminiszter visszavonta a tárca korábbi, Illés Zoltán fideszes szakpolitikus ellen rémhírterjesztés miatt tett büntetőfeljelentését.

Tegnap - csaknem háromnegyed éves jogi huzavona után - megkezdődött az egykori Csepel Vas- és Fémművek területén illegálisan tárolt 1200 tonnányi mérgező galvániszap elszállítása. A munkálatokat a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium koordinálja, az állami szerepvállalásra a szaktárca már hónapokkal ezelőtt ígéretet tett, ám a végrehajtás útjában az a felszámolási eljárás állt, amely az ellen a vállalkozás ellen zajlott, amelyik a veszélyes anyagot még évekkel ezelőtt Csepelre vitte. Az előkészítés és az átcsomagolás után tegnap elindult az első különleges teherjármű abból a 70-ből, amellyel Dunaújvárosba szállítják az 1200 tonna veszélyes hulladékot. A teljes mennyiségből 40-60 tonnányi mennyiség csapadékvízzel hígult; ezt először Szolnokra, majd a kezelés után szintén Dunaújvárosba, a legújabb európai uniós előírásoknak megfelelő veszélyeshulladék-lerakóba szállítják. Ez lesz a sorsa a láthatóan szennyezett, mintegy 220 tonnányi földnek is. A közbeszerzési pályázat nyertese karácsonyig megtisztítja a szennyezéssel érintett teljes csepeli területet.

A galvániszap elszállításával pont kerülhet a közelmúlt egyik legnagyobb környezetvédelmi veszélyét jelentő, s számos szakmai-politikai vitát is kiváltó ügyének a végére. Az indulatok csillapodására utal, hogy Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter meghívására a tegnapi eseményen a tárcavezető mellett részt vett Illés Zoltán, a Fidesz környezetpolitikusa, valamint Németh Szilárd, az ellenzéki párt csepeli frakcióvezetője is. Mindketten a kezdetektől szorgalmazták a galvániszap azonnali elszállítását. Többször is szándékos időhúzással vádolták meg a XXI. kerület szocialista vezetését, szerintük ugyanis, tekintettel a lakosságot és a Dunát fenyegető veszély nagyságára, a városrésznek magára kellett volna vállalnia a megtisztítást, megelőlegezve annak költségét. Az MSZP és Tóth Mihály polgármester mindannyiszor visszautasította a Fidesz vádjait, és utalva a már említett felszámolási eljárásra, cáfolta, hogy bármilyen módon közvetlenül beavatkozhatna az ügybe. Ugyanakkor a közvetítésben a kerület mindvégig részt vett.

Az országos vita odáig fajult, hogy a szaktárca korábbi vezetése büntetőfeljelentést tett Illés Zoltán ellen, mondván a veszélyhelyzet nagyságát eltúlzó kijelentései kimerítik a rémhírterjesztés vádját. Ez a sokak felháborodását kiváltó, már-már abszurd lépés is a múlté: a tegnapi eseményen Illés megköszönte Fodor Gábornak, hogy személyesen gondoskodott a feljelentés visszavonásáról. Németh Szilárd lapunknak azt is elmondta, üdvözlik az új miniszter fellépését galvániszapügyben, a tárcavezető ígéretet tett ugyanis a felelősök felkutatására, megbüntetésére és a kártalanításra fordított közpénz behajtására.

Fodor Gábor elmondta: a szennyezés megszüntetése annak a cégnek a felelőssége lett volna, amelyik a galvániszapot a helyszínre szállította. Mivel azonban a cég ellen felszámolási eljárás folyt, s amíg volt esély arra, hogy saját költségén megoldja a problémát, addig a tárca nem léphetett. Ennek lezárulta után a minisztérium még augusztusban közbeszerzési pályázatot írt ki. A munkálatok költsége 62 millió forint.

A csomagok veszélyes hulladékot rejtenek
A csomagok veszélyes hulladékot rejtenek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.