Ipari kémkedés

Hogy az olvasónak voltak-e álmatlan éjszakái amiatt, hogy több mint egy hónapja fogalma sincs arról, ki lesz az Iparművészeti Múzeum új főigazgatója - nem valószínű.

Az olvasó ugyanis többnyire nem az igazgatóra kíváncsi, nem ugrik be hozzá pár szóra, ha múzeumba megy, nem küld neki üdvözlőlapot karácsonykor, legfeljebb úgy en bloc örül, ha jó kiállítást lát. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem múlik sok minden az intézményt igazgató személyén. Csak azt, hogy az az igazán jó múzeum, amelynek kapcsán több szó esik a nívós kiállításokról, mint akármi másról.

Persze, ha igazgatóváltásra kerül a sor, a lapoknak azt illik közölniük: hátha mégiscsak érdekel valakit. Így aztán meg is írtuk, hogy Takács Imrét augusztus végén felmentették igazgatói státuszából - vezetői alkalmatlanság, határidők és ellenőrzések elmulasztása, elszámolási problémák okán -, a fenntartó minisztérium pályázatot hirdetett, és hogy hamarosan az eredmény is meglesz. A múzeumban eközben a kollégák szimpátiatüntetésen szomorkodtak elbocsátott főnökük miatt, Takács cáfolta, hogy "önként" kiszállna a ringből, a meghirdetett átmeneti állapotban Pálfi Ferenc miniszteri biztos kezdte vezényelni a vezényelnivalókat.

Az elmúlt hetekben egy halom városi legenda született: boldog-boldogtalan tippelt a végső befutóra. A legabszurdabb verzió szerint a Szépművészeti vezetőjének, Baán
László felesége venné át az irányítást. A hihetőbbek úgy szóltak, hogy - a versenyben lévő Takács mellett - az Iparművészeti Múzeum ötvösgyűjteményének vezetője, a Magyar Építészeti Múzeum vagy esetleg a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum igazgatója kerülhetne az élre.

A kulturális tárca kuratóriuma tegnap délután ült össze, hogy döntsön: kit javasol Hiller Istvánnak. A miniszter aztán egy hónapot kap a véleményezésre.

Tegnap, többórás csönd után, a minisztériumban a végső döntés meghozataláig teljes hírzárlatot rendeltek el.

Mi lesz addig? Menjenek el bátran megnézni a szőnyegkiállítást, és aludjanak nyugodtan!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.