Ezren fizettek a Munkácsy-képért

Közadakozásból és minisztériumi támogatásból összegyűlt az a százezer euró, amiből a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum megvásárolhatja Munkácsy egyik festményét.

Szatmári Imre, a békéscsabai múzeum igazgatója egy-két hónapja még maga sem hitt igazán abban, hogy megvásárolhatják a Kicsi Jeanne című 46x37 centiméteres festményt, amelyet egy - Munkácsy Mihállyal távoli rokonságban álló - svájci férfi kínált fel megvételre. A művész több száz személyes tárgyát és néhány képét őrző, a megyei önkormányzat által működtetett múzeumnak ugyanis nem volt százezer eurója - 25 millió forintja - a vásárlásra. A svájci tulajdonos azt mondta: két hónapig vár, aztán árverésre bocsátja a festményt.

Gyűjtés indult, egymás után ajánlottak fel pénzt vállalkozások, politikusok, művészetpártoló magánemberek, a helyi koncessziós telefontársaság pedig adományvonalat indított. A kulturális tárca ötmillióval, a Nemzeti Kulturális Alap hárommillióval járult hozzá a vételárhoz. Mintegy ezren adományoztak kisebb-nagyobb összegeket. Az ország más tájairól és külföldről is érkeztek felajánlások. Akadt olyan békéscsabai iskola, ahol a gyerekek a kivonásra ítélt egy és kétforintos érmékből több mint százezer forintot rakosgattak össze.

Szatmári Imre azt mondja: ahogy teltek a hetek, úgy nőtt a közösségi összefogás - úgymond - a kulturális érték megmentéséért, s közben a múzeum is országos ismertségre tett szert.

- Az egyforintosokat gyűjtő több száz iskolás felnőttkorában is úgy fog betérni a csabai múzeumba, hogy tudja: egy négyzetmilliméternyi darab az övé ebből a festményből - fogalmazott az igazgató.

Azt tervezik, hogy még novemberben sor kerülhet az adásvételre. A nagyközönség számára a festmény leghamarabb december végén - esetleg január közepén - lesz látható, amikor ismét megnyitják a jelenleg felújítás alatt álló múzeumot a látogatók előtt.

Szatmári Imre szerint, mivel a kép az unión kívülről érkezik, s nem közvetlen állami tulajdonba kerül, még kérdéses, hogy a múzeumnak be kell-e fizetnie utána a húszszázalékos áfát, arra ugyanis nem gyűjtöttek pénzt. Hozzátette: ha fizetni kell, a megyei önkormányzat megelőlegezi az összeget.

Felmerül ugyanakkor a kérdés: mit tesznek, ha a lelkesedés híre hallatán egy újabb gyűjtő ajánl ismét több tízmillió forintért Munkácsy-festményt a múzeumnak? Szatmári Imre azt válaszolta: gondoltak erre, ezért a mostani akcióra létrehozott bankszámlát és adományvonalat a továbbiakban is fenntartják, továbbá létrehoznak egy alapítványt, amely révén folyamatosan igyekeznek támogatásokat gyűjteni a múzeum gyűjteményének gyarapítására.

A Kicsi Jeanne. Tényleg kicsi
A Kicsi Jeanne. Tényleg kicsi
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.