Újabb akadályt vett a december 21-i schengeni nyitás

Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott tagországok teljesítik a feltételeket a december 21-i schengeni csatlakozáshoz – állapították meg csütörtökön az EU-belügyminiszterek, akik december 6-án döntenek erről formálisan is. Takács Albert szakminiszter egyúttal közös rendőrségi szolgálati hely létrehozásáról írt alá megállapodást osztrák és szlovén kollégájával; ezt a szlovéniai Hosszúfalun (Dolga Vas) alakítják ki.

Újabb akadályt vett a december 21-ére tervezett schengeni határnyitás; az EU szakmai fóruma és nagyköveti tanácsa már korábban rábólintott erre. Az unióhoz 2004-ben csatlakozott kilenc tagország (Ciprus, a tizedik, haladékot kért) teljesíti a szükséges feltételeket a szárazföldi és a vízi határellenőrzés felszámolására – mondta most ki az EU miniszteri tanácsa. A belügyminiszterek decemberi ülése dönt végleg a sorompók felnyitásáról. Az EU belső eljárása értelmében ugyanis a tagállamok tanácsának meg kell várnia az Európai Parlament november 15-i véleményét – ezért a késlekedés.

Mint ismert, a reptereken csak 2008 márciusának végén, a nyári időszámításra való átálláskor történik meg a váltás. Addig mindenütt olyan folyosókat kell kiépíteni, hogy a schengeni övezeten belülről, illetve belülre utazókat ne vessék alá határellenőrzésnek.

A szárazföldi nyitás hazánk mind a hét szomszédja irányában érinti a forgalmat. Az osztrák, a szlovák és a szlovén határon megszűnik az ellenőrzés. Románia, mivel EU-tag, könnyített uniós határellenőrzést kap. A horvátok ugyan nem EU-tagok, de hazánk (és Szlovénia) „elintézte” az EU tanácsában, hogy állampolgárai továbbra is személyi igazolvánnyal jöhessenek, amennyiben egy betétlapot is hoznak magukkal, amelybe a schengeni határőr pecsételni fog. A magyarok horvátországi utazását (személyivel) a schengeni nyitás logikailag sem érinti.

Szerbiából és Ukrajnából schengeni beléptetővízummal jöhetnek majd az ottaniak (értelemszerűen a magyarok is). Ez harmincöt euróba (8800 Ft) kerül majd nekik, de például kiskorúak vagy sportolók ingyen is megkaphatják. Felgyorsítja majd az ügymenetet a schengeni információs rendszer – éppen sokadik késésében lévő - második generációjának bevezetése. Ezt 2008 végére ígéri az Európai Bizottság.

(Brüsszel)

Schengeni rutin: nem kell többé megállni
Schengeni rutin: nem kell többé megállni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.