Terézváros biztonságos

Terézváros biztonságos kerület, szemben azzal, ami az ügyészség  által összeállított bűnözési statisztika adataiból  kiolvasható,  miszerint a VI. kerület közbiztonsági helyzete tragikus - mondta  Verók István polgármester újságírók előtt csütörtökön.


"Meglepődve és csalódással olvastam azt, hogy Terézváros közbiztonsági helyzete milyen tragikus, miközben állítjuk és valljuk, ez nem így van" - fogalmazott a polgármester, emlékeztetve: öt évvel ezelőtt a kerületi lakosság  "problémalistáján" első helyen állt a közbiztonság helyzete, míg a legfrissebb felmérések szerint ma már nem ez a meghatározó kérdés. A legfőbb gondot a "tüntetők" randalírozása jelenti - mondta Verók István (MSZP-SZDSZ) .

Plánk Róbert kerületi rendőrkapitány arról beszélt, hogy az ügyészség által kiadott statisztika nem mutatja, milyen forgalmas helyek vannak az adott területen, így például a tömegközlekedési csomópontokat vagy a bevásárlóközpontokat. Ezek jelentősen befolyásolják az adott terület bűnügyi helyzetét - jegyezte meg. Mint mondta, a kerületen átutazó, itt ügyet intéző emberek száma többszörösen meghaladja a terézvárosi lakosokét, ugyanakkor az ügyészségi statisztika egy lakosságszámra vetített mutató.

Az ügyészség által készített komplex statisztika nem a pontos képet adja, mert nem az ügyek, hanem a bűncselekmények számát összegzi - mondta Plánk Róbert, hozzáfűzve: előfordul, hogy egy ügyön belül több ezer bűncselekmény is megvalósulhat. Ilyenek jellemzően a sorozatjellegű, pénzügyi vagy vagyon elleni  bűncselekmények, csalások - magyarázta.

A rendőrkapitány - alátámasztva, hogy jó Terézváros  közbiztonsága - rendőrségi statisztikára hivatkozva közölte: 2007 első tíz hónapjában 2006 ugyanezen időszakához képest az ismertté vált vagyon elleni bűncselekmények száma négy százalékkal csökkent, összesen 2.368 ilyen ügyben folyt eljárás. Ezzel Terézváros a budapesti kerületek rangsorában a középmezőnyben szerepel.

A lopások száma (2007-ben 1.657) 5,5 százalékkal csökkent  2006-hoz képest. A betörések száma 2006-hoz képest nem változott, összesen 137  esetről tudnak. Ezzel a kerületi rangsorban Terézváros előkelő  helyen áll, mindössze három kerületben történt kevesebb betörés - mondta a kapitány.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.