A hét műtárgya (39)

Mindenki csak rohan, rohan, és közben észre se veszi, micsoda kincsek hevernek itt parlagon. Valóságos csodák, amelyek nélkül Budapest nem volna Bukarest. Még szerencse, hogy mi éberen figyelünk, kezünkben állandóan ott az élesre töltött fotóapparát, és azonnal lövünk, ha kell: nem hagyjuk, hogy e kincsek fölött úgy ballagjon el az idő, hogy hírük-nyomuk se marad, nem tudnánk a fényes utókor csillogó kék szemébe nézni, ha nem örökítenénk meg a főváros méltatlanul elhanyagolt szépségeit. Íme az eheti.


Hát, nincs mit csinálni: megint belebotlottunk valamibe, ami kétségkívül rendkívül zavarba ejtő, viszont kétségkívül értékes darab, tehát nem mehetünk el szó nélkül mellette.

Nem volt könnyű kinyomoznunk, vajon ki, mit és miért üzen ezzel a különös alakzattal a Róbert Károly körút és az Angyalföldi utca sarkán; vagy harminc levelet küldtünk szerteszéjjel a legkülönbözőbb cégeknek és intézményeknek, hogy és akkor ezt most így hogy, de úgy látszott, nem jutunk beljebb. Megkérdeztük, vajon nem-e valami körmönfont szellőző-e, de kiröhögtek, azzal, hogy ugyan már, ki feccölne ennyi ötletet és invenciót és főleg anyagot egy ostoba szellőzőbe. Megkérdeztük, hogy vajon nem a szolgálatteljesítés közben életüket vesztett színesfém-tolvajok emlékművével van-e dolgunk, de sem. Utánajártunk, hogy vajh, nem a szomszédos József Attila színház egyik nagy becsben tartott, korai díszlet-eleme áll-e a sarkon, a Fel a vöröslő csillagokig! avagy Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova élete c. darabból, de erre is nemet mondtak.

De minden jó, ha jó a vége, a lepel tegnap lehullt.

Nos tehát, a képen látható műtárgyat a XIII. kerületi önkormányzatnak köszönhetjük, amely, mint ismeretes, erősen pártolná, hogy az átellenben álló Váci úti rendőrpalota elé végre egy igazi toronyház épüljön. Azt találták ki, hogy amíg nem vergődnek zöldágra a fővárosi önkormányzattal, amely kevésbé biztos a dolgában, addig is eljátszanak egy kicsit, és pályázatot hirdetnek, hogy megszondázzák a helyi publikumot, mifeneféle felhőkarcoló tetszene neki a legjobban. Harminckét pályamunka - nevezzük őket bátran művészi kivitelű makettnek - érkezett be a felhívásra. Ez az első.

Izgatottan várjuk a folytatást.

Óvjuk, védjük műtárgyainkat, mert mások nem óvják, védik meg őket tőlünk!

Magasház-makett Angyalföldön
Magasház-makett Angyalföldön
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.