Tariceanu és Prodi az EU-hoz fordult

Barrosóhoz fordult az olasz és a román miniszterelnök: az unió fordítson több pénzt az európai migrációs problémák megoldására. Róma és Bukarest november végére dolgoz ki stratégiát az olaszországi román bevándorlók helyzetének rendezésére.

Az egyetlen ígéret olasz részről, hogy nem utasítja ki tömegesen a rendszeres jövedelem és állandó lakhely nélküli románokat. Ezt az ígéretet kapta Tariceanu a Prodival és a két ország külügy- és belügyminiszterével tartott megbeszélésen.

A november másodikán bevezetett és a parlamentben most vitatott kormányrendelet azonban törvényerőre emelkedik, és a közbiztonságot veszélyeztető külföldieket kiutasítjuk. Azokat is, akik például másokat emberi méltóságuktól fosztanak meg - fogalmazott Giuliano Amato belügyminiszter, a gyerekeket koldulásra kényszerítő maffiára utalva. Románia baráti ország és Róma nem kívánja megsérteni az uniós állampolgárok szabad mozgását, de ezt a biztonsággal való joggal kell egyeztetni - tette hozzá Prodi, aki azonnali olasz-román rendőrségi osztag felállítását jelentette be, további román nyomozókat várnak Itáliába a bűnözők kiszűrésére. A becsületes többséget nem szabad összekeverni a bűnözőkkel, mondta Tariceanu. Ő ingyenes jogvédelmet ígért az Olaszországban bajba jutó honfitársainak román konzuli hálózat megerősítésével. Olaszok és románok azonban elsősorban Brüsszeltől várnak segítséget. Az EB elnökéhez küldött Prodi-Tariceanu-felhívás az EU fellépését sürgeti a tagállamok közötti migráció problémái megoldására, mindenekelőtt a roma kisebbség helyzetét említve. Prodi a tegnapi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a romák és más bevándorlók szociális integrációját a strukturális alapokkal kell segíteni és finanszírozni. Az olasz politika pozitívan értékelte a megbeszélést, egyedül a szélsőjobboldali Szociális Alternatíva európai képviselője, Alessandra Mussolini jegyezte meg, hogy Prodinak és Tariceanunak nem a római kormánypalotában, hanem egy római román barakkban kellett volna találkozni, és ha Tariceanut annyira zavarja a románok kiutasítása, fogja az olasz börtönökben levő románokat, és vigye haza őket.

A román parlament Tudorral rendeztetné a romák helyzetét

Adrian Cioroianu román külügyminiszter éppen Egyiptomból adott nyilatkozatot az egyik román kereskedelmi televíziónak az itáliai romaügyek kapcsán. Ebben kijelentette: "A sivatag közepén arra gondoltam, vásárolnunk kéne egy részt abból az egyiptomi sivatagból, hogy oda helyezzük el azokat, akik bennünket külföldön nevetségessé tesznek. (...) Ezeket az embereket a legnehezebb munkára kellene befogni, talán büntetőszázadokat kellene e célból alakítani, talán ez észhez térítené őket." A kijelentést követően több civil társadalmi szervezet és a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) élesen elítélte a külügyminiszter nyilatkozatát. Traian Basescu államfővel az élen sokan a liberális politikus azonnali lemondását követelték, és kijelentését "náci szelleműnek" és "fasisztoidnak" minősítették. Cioroianu bocsánatot kért, azzal: ő maga is meglepődött, amikor visszahallgatta nyilatkozatát. (!)

A felháborodás hamar elpárolgott. Cioroianunak feltehetően nem kell lemondania. A furcsa kijelentés - talán nem meglepő - sikeres volt az utca emberei sorában. Ez a november végén esedékes EP-választások előtt zavarja a Basescu által is támogatott Demokrata Pártot. A római román romabotrány választási kampányüggyé lett. Így olyan véleményeket olvasni, hogy az unió eddig csak bírálta a romák társadalmi beilleszkedését célzó román intézkedéseket. Most, hogy a romák (már) ott vannak náluk, mutassák be, hogyan kell őket európai módon integrálni. Netán buldózerekkel, ahogyan Rómában az utóbbi napokban próbálják? Cioroianu szavai a román politikai elit gondolkodásmódját tükrözik. Nem akarják észrevenni, hogy a társadalom peremére szorított cigányság évszázados hátrányos helyzetét kellene megszüntetni. Ennek sikeréhez egy csepp empátia is szükséges. A román parlament kedden a szélsőséges nacionalizmusáról, antiszemitizmusáról és romaellenességéről ismert Corneliu Vadim Tudor szenátort, a Nagy-Románia Párt elnökét küldte Olaszországba, hogy ott ő találjon megoldást az ottani románok helyzetére. (Tibori Szabó Zoltán, Kolozsvár)

Közös sajtóértekezleten a két miniszterelnök
Közös sajtóértekezleten a két miniszterelnök
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.