Kettős szorításban a többpénztáras javaslat

Bár az egészségügyi bizottságban a koalíciós többség plenáris vitára engedte a biztosítói modellváltásról szóló törvénytervezetet, senki sem elégedett a javaslattal.

Nem győzte meg a több-biztosítós modellről szóló javaslat szerdán a parlament egészségügyi bizottságának tagjait. A kormánypárti képviselők is csak azzal a feltétellel engedték plenáris vitára a szöveget, hogy a módosítások átírják a törvényt. Úgy tudjuk, csak a szocialisták körülbelül kétszáz "jobbító" indítvánnyal készülnek.

Több mint négy órán át védte és magyarázta Kincses Gyula államtitkár a tervezetet. E közben többször egyedül maradt. Az ellenzék és a kormánypártok között csak formai vita zajlott, lényegében egyik oldalnak sem tetszett a javaslat. A folyamatot az ellenzék egy működő biztonságos rendszer felszámolásaként értelmezte, a kormánypártiak viszont a lehetőséget látják, hogy végre hatékony egészségügyi szolgáltatások legyenek az országban.

Az ellenzék és a kormánypártiak is kifogásolták, hogy a normaszövegből nem derül ki, miként működhet a rendszer. Milyen garanciák védik a biztosítottak, a szolgáltatók, az orvosok érdekeit a pénztárakkal szemben. A képviselők szerint a szöveg túl sokszor hivatkozik még nem létező szabályozásra. Elhangzott az is, hogy az új pénztárakban a kisebbségi magántulajdonos túl sok jogosítványhoz jut. Nem értik a képviselők, hogy az igazgatótanácsok elnökét miért a kisebbségi tulajdonos adja, továbbá miként fordulhat elő, hogy a szolgáltatások díjának meghatározását végző testületben a kisebbségi befektető támogatása nélkül nem születhet döntés.

Mikola István (Fidesz) mások mellett arra volt kíváncsi, hogy honnan lesz több pénz a rendszerben, mert a jogszabálytervezetben erről egy szót sem talált. Kincses Gyula válaszként azt mondta, hogy ez a törvény nem a forrásteremtésről, hanem a meglévő pénz hatékonyabb felhasználásáról szól. Ha ez így van, replikázott Csáky András(MDF), az meglepő, mert akkor a tárca "itt és most" változtatja meg a törvénnyel kapcsolatos kommunikációját. Eddig azzal indokolták a biztosítói modellváltás szükségességét, hogy a forrásbővítés csak a magánszférától várható. Ha ez mégsem így lesz, akkor nem érti, miért van szükség az amúgy is fölforgatott rendszerben erre a törvényre.

Az ülés végén megszólaló szocialista bizottsági elnök, Kökény Mihály is azt hangsúlyozta: nem tökéletes a tervezet, s az ellenzék által megfogalmazott korrekciós javaslatokon túl is több ponton változtatnak rajta.

Mikola István és Kökény Mihály - közös platformon?
Mikola István és Kökény Mihály - közös platformon?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.