Kivágják a budai erdők egy részét?

Két Városmajor nagyságú, 25 hektárnyi területet kíván a fideszes vezetésű XII. kerület erdő-, illetve közpark, közkert övezetből építési övezetbe sorolni - olvastuk BiL blogjában, amely pesti kerületi anomáliákról is beszámol.

BiL idézi a helyi SZDSZ-frakció vezetője, Nádasdi Tibor levelét, amely azt állítja, hogy a Pokorni Zoltán irányította kerületben az átminősítésre kiszemelt területek között van a Dániel úti kiserdő, a Hollósy Simon téri park, a Gesztenyéskert több mint egyhektárnyi része, egy háromhektáros erdő a Jánoshegyi úton és sok kisebb zöldfelület szerte a Hegyvidéken.

A XII. kerületi SZDSZ frakció minden törvényes eszközt fel szeretne használni, hogy megakadályozza a terv megvalósulását.
BiL a blogjában arról is ír, hogy  a belvárosban három lakossági csoport megkísérli komolyan venni az aktív állampolgármság lehetőségét: három beruházás engdélyezési eljárásába folytak bele. A három csoport között átfedések vannak, mindegyik csoportban vannak helyben élők, és olyanok, akik másutt élnek, tehát nem érinti őket az adott konfliktus, de mégis részt vesznek a csoportban.

A hatodik kerületben több győzelmet arattak, bevittek például nyolcszáz aláírt, lakosági levelet az iktatóba egy tévéstáb kíséretében, ezeket egyenként kellett iktatnia a önkormányzatnak (lásd erről a hvg.hu videóját). Röviddel később a szocialista-szabaddemokrata kerületi vezetés a civil ellenállásra hivatkozva bejelentette, hogy felbontja a Hunyadi tér átalakítására kötött beruházói szerződést. De a polgármester lemondta a civil csoporttal tervezett találkozóját, ahol a tér jövőjéről lett volna szó.

A Hunyadi téri csoport tagjai összefogtak a Nagymező utcai egyesülettel, amely korábban már országos ismertségre tett szert azzal, hogy megakadályozta egy mélygarázs építését. De ez a kérdés sem dőlt még el.

Hasonló a helyzet a hetedik kerületi, Barát utcai csoporttal:

"Ma a Fővárosi Bíróságon elnapolták a tárgyalást a Barát utcaiak és a környéken élők ügyében. Kijöttünk és röhögtünk. A ház lassan kész lesz, ami miatt perre mentünk."

Tovább a blogba

Az MTV riportja a Nagymező utcai csoportról:

 
 
 
 
 
 
 
 
 


Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.