Magyarország felvásárlása? "Peresz mintha kezdene öregedni"


"Nemrég Simon Peresz egy nyilatkozatában említette, hogy az izraeli gazdaság olyan állapotban van, hogy felvásárolja Manhattant, Lengyelországot és Magyarországot. E kijelentés nagy hullámokat vert nálunk"
- tett fel egy "gyakorlatias politikai kérdést" a Heti Válasz újságírója a Budapesten tartózkodó Robert J. Aumann-nak, aki játékelméleti publkikációért 2005-ben elnyerte a Nobel-díjat.
Aumann így válaszolt:
"Nem hallottam a nyilatkozatról, de remélem, pontosan idézi."
"Az újságok híradása szerint legalábbis ezt mondta" - közölte a magyar újságíró, mire Aumann:
"Peresz csodálatos dolgokat mondott már Izraelről. Igazán nagyszerű ember. De mintha kezdene öregedni."

Az izraeli Maariv című napilap októberben számolt be arról, hogy 84 éves Simon Peresz államfő az izraeli kereskedelmi kamara éves közgyűlésén az izraeli gazdaság dübörgését méltatta, és beszédében többek közt a következő mondat is elhangzott : „Izrael gazdasági helyzete kiváló. Megvesszük Manhattant, Romániát, Magyarországot, Lengyelországot."

Magyar szélsőjobboldaliaknak - akiktől persze távol áll mindenféle antiszemitizmus -, régóta kedvenc témája az "izraeli szálláscsinálás", és most boldogan "fedezték fel a bizonyítékot". Igaz ugyan, hogy Magyarországot nemhogy Izrael, de senki más sem "vásárolta fel", de a paranoiásoknak nem tényekre van szükségük, hanem "ékes bizonyitékaira" annak, hogy "az idegenek és Izrael az uralmuk alá akarnák hajtani Magyarországot."

A Maariv később ismét visszatért az ügyre, rámutatva a magyar szélsőjobboldali orgánumok heves reakcióira. Az izraeli lap megállapította, hogy Peresz rosszul sikerült nyilatkozata "termékeny talajra hullott".
A Magyar Rádió jeruzsálemi jelentése szerint Simon Peresz szóvivője a suta mondatről a következőket nyilatkozta a Maarivnak: - "A köztársasági elnök üdvözli és támogatja az üzletembereket az egész világról,hogy jöjjenek és fektessenek be Izraelben, és hasonlóképpen támogatja és felhivja az izraeli üzletembereket, hogy fektessenek be az egész világon. Soha sem szólitotta fel rá az üzletembereket hogy urrá legyenek egyik vagy másik államon, minden szándéka csak a gazdasági részvétel volt az új globális világ keretei közepette."

A magyar sajtóban nyilvánosságra került egy "nyílt levél" is, amelyet az 1987-es lakiteleki találkozó szervezői (Bíró Zoltán, Csoóri Sándor, Csurka István, Fekete Gyula, Für Lajos, Kiss Gy. Csaba és Lezsák Sándor) írtak alá, és Simon Peresznek, valamint Izrael budapesti nagykövetségének címezték. Ebben a Peresz-kijelentést "totálisnak tűnő országfelvásárló elképzelésnek" minősítve, kérdés formában megismétlik a magyar szélsőjobboldalon a rendszerváltás óta kiagyalt összes antiszemita összeesküvés-elméletüket, valamint azt is, hogy ugye a magyar antiszemiták ellen felszólaló magyar honfitársaik is bizonyára részesei "valamilyen összehangolt, „felvezető”, amolyan igazoló, „ürügy-adó” akcióknak"...

A nyílt levél komolyságáról mindent elmond, hogy abban ilyen mondatok olvashatók: "Szeretnénk minden rossz szándékú gyanakvásnak, netán újabb vád- és rágalomözönnek elejét venni. Éppen ezért hangoztatjuk: a Nyílt Levél aláírói demokraták és magyarok."
Az aláírók között eközben ott van a magyar szélsőjobboldal és antiszemita uszítás olyan vezéralakja, mint Csurka István...

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.