A MSZP vizsgálóbizottságot kezdeményez a "győri pénzekről"

Az MSZP győri frakciója vizsgálóbizottság felállítást kezdeményezi az önkormányzat gazdasági bizottsága által fideszes politikusok cégeinek megítélt támogatások miatt. Ezt a szocialista párt győri szervezete közölte szerdán az MTI-vel.

Németh Zoltán, a Fidesz győri alelnöke reagálásában elmondta: kezdeményezik az MSZP-SZDSZ többségű önkormányzati ciklusokban kötött beruházási, építési, üzemeltetési, tanácsadási és pályázati támogatási szerződések tüzetes átvizsgálását.

 

Az MSZP nem fogja hagyni, hogy Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője, a győri önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke kitérjen a személyes felelősség elől - olvasható a közleményben.

A győri szocialista frakció ezért vizsgálóbizottság felállítást kezdeményezi, amelynek feladata az önkormányzat által kötött szerződések, megállapodások, támogatások felülvizsgálata lenne.

Neupor Zsolt, az MSZP győri szervezetének elnöke kedden azt mondta, a győri önkormányzat gazdasági bizottsága, amelyet Szijjártó Péter vezet, súlyos milliókat ítélt meg fideszes politikusok és családtagjaik tulajdonában lévő cégeknek. Neupor Zsolt elmondta: a gazdasági bizottság két tagja - Radnóti Ákos, a Fidelitas győri elnöke és Velin Csaba, aki Győrben többször is elindult a választásokon a Fidesz színeiben - dolgozta ki a pályázat szempontrendszerét, amelynek alapján saját, illetve családjuk tulajdonában lévő cégek nyertek a pályázaton.

Németh Zoltán, a Fidesz győri alelnöke válaszában szánalmas és nevetséges lejáratási kísérletnek nevezte a szocialisták állításait, amelyekkel - mint mondta - Szijjártó Pétert akarják besározni.

A győri Fidesz alelnöke kitért arra, hogy ugyanezen pályázati kiírás alapján 2006-ban, még az MSZP-SZDSZ közgyűlési többség idején is kapott 500 ezer forintos támogatást a Radnóti Ákos érintettsége miatt most kifogásolt cég. Németh Zoltán ugyanakkor arról is beszélt, hogy ebben az időszakban egymillió forintot nyert a Szenior 2003 Kft., amelynek ügyvezetője a szocialisták önkormányzati képviselőjelöltje volt 2006-ban, édesapja pedig a gazdaság bizottság tagja. Szintén - 600 ezer forintot - nyert a KIR Kft., amelynek ügyvezetője a szocialista képviselő Kun András fia - tette hozzá.

Az MSZP győri szervezete szerdai közleményében a KIR Kft.-nek megítélt támogatás kapcsán azt írta, a támogatások megítélése és jóváhagyása nem tarozott Kun András hatáskörébe, sőt, a megítélt 600 ezer forintot sem vette fel a cég.

A győri szocialisták szerint az is tény, hogy a Senior 2003 Kft. ügyvezetőjének édesapja 2002 és 2006 között tagja volt a gazdasági bizottságnak, de a támogatásokat nem ez a bizottság osztotta el, hanem a jobboldali többségű idegenforgalmi bizottság.

A Fidesz győri alelnöke, Németh Zoltán reagálásában az MTI-vel közölte: a korábbi MSZP-SZDSZ többségű önkormányzati ciklusokban, 1994 és 2006 között több szocialista érintettségű cégnek is nagy összegű támogatásokat ítéltek meg, ezért kezdeményezik az akkor kötött beruházási, építési, üzemeltetési, tanácsadási és pályázati támogatási szerződések tüzetes átvizsgálását.

A közleményből kiderül, hogy a Fidesz győri szervezete a vizsgálat által feltárt esetleges jogsértések ügyében haladéktalanul az illetékes hatóságokhoz fordul és megteszi a szükséges feljelentéseket. Németh Zoltán hangsúlyozta: az MSZP által kifogásolt mostani döntéseket a győri önkormányzat gazdasági bizottságának MSZP-s tagjai kétszer is megszavazták.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.