M.J. Akbar Budapestre látogat

M.J. Akbar nemzetközi hírű újságíró, író legutóbbi könyve, a Vértestvérek magyar nyelvű kiadása alkalmából tölt néhány napot Magyarországon. November 20-án este 6-kor pedig a Magyar-Indiai Baráti Társaság vendége lesz.  A könyv magyar fordítója, Csikós András szintén részt vesz a beszélgetésen.

M. J. Akbar, indiai író, újságíró. A The Asian Age és a Deccan Chronicle című hírlapok alapító-főszerkesztője. Miután a 70-es és 80-as években sikeresen közreműködött a Sunday című heti hírmagazin és a The Telegraph című napilap elindításában, 1989-ben rövid időre félbeszakította újságírói karrierjét a politika kedvéért mint a Parlament megválasztott képviselője. Íróként és szerkesztőként 1993-ban tért vissza.

Könyvei világszerte sikert arattak – többek között Angliában és az Egyesült Államokban - számos kiadást megérve. Ilyen a zajos visszhangot kiváltott: The Shade of Swords: Jihad and the Conflict Between Islam and Christianity vagy India első miniszterelnökének, Jawaharlal Nehrunak az életrajza, a Nehru: The Making of a Nation, amely még megjelenése után tíz évvel is friss kiadásokkal jelentkezik, akár csak a Kashmirban tapasztalt indiai-pakisztáni konfliktus analízise, a Kashmir: Behind the Vale. További könyvei: The Seige Within, Riot After Riot, valamint kötetbe rendezett újságcikkei, a Byline. 

- M.J. Akbar a Szaúdi király, Abdullah Bin Abdul Aziz személyes meghívására részt vett az Iszlám Tudósok és Intellektuelek Fórumán, Makkah al- Mukarammah-ban, Mekkában.  

- M.J. Akbar rendszeresen publikál -a világ legismertebb szerkesztői és írói között- a PostGlobal című internetes oldalon, amely a Washington Post és a Newsweek kollaborációjában létrejött médiatörténeti kezdeményezés. A legkülönbözőbb országokból meghívott szerzők a világeseményekre reagálnak, önálló véleménnyel mégis világméretű újságírói összefogásban.   

- A Vértestvérek M. J. Akbar lenyűgöző regénye egy muszlim család három generációjáról szól, melyhez ihletet és inspirációt az író saját élete, családja és a hindu-muszlim kapcsolat törékeny viszonyrendszere szolgáltatott. 

- A Vértestvérek című könyv egyik illusztris rajongója és M.J. Akbar híve a német születésű, Nobel-békedíjas amerikai diplomata és politikus, volt nemzetbiztonsági főtanácsadó, majd honvédelmi- és külügyminiszter: Henry A. Kissinger. Elismerő levelében így ír a könyvről: „Rabul ejtő mese, lenyűgözően és gyönyörűen megírt történet, amely legjobb tudomásom szerint az ön saját családjának a históriája. Szerettem volna, ha tudja, milyen végtelenül élveztem."

Helyszín: Nemzetek Háza, 1062 Budapest, Bajza utca 54. I. em.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.