Civil csata a pénzosztó helyekért

Az ifjú kereszténydemokraták Zuschlag-klónoktól féltik a civilek állami támogatásait. A szaktárca szerint az osztás kormányzati felelősség, a civilek bevonása jó gesztus.

- Állítsa meg végre valaki a Zuschlag-klónokat! - ezzel a címmel adott ki közleményt az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ). A szervezet szerint a kormány tagjai újabb bizonytalan csapokon keresztül folyatják el az ifjúsági támogatásokat. Az IKSZ felszólítja a kormányt: vonja vissza azt a júniusi rendeletét, amellyel a százmilliós ifjúsági támogatásokról döntő testületekből kiiktatta a nagy ifjúsági szervezeteket, illetve csökkentette az egyházi delegáltak számát. Így az IKSZ szerint a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsának és annak regionális tanácsainak tevékenységébe civil oldalról "kizárólag" a Zuschlag János tevékeny közreműködésével életre hívott szervezet: a Gyermek és Ifjúsági Konferencia (GYIK) szólhat bele.

- A hallgatói érdekképviselet, a HÖOK köztestületté vált, már nem civil szervezet, ezért maradt ki. A nagycsaládosok és a két nagy ernyőszervezet
a GYIK-en keresztül továbbra is részt vesz a delegálásban - vitatta az IKSZ állításait Csizmár Gábor szociális és munkaügyi államtitkár. Az egyházak valóban vitatták a változtatást - tette hozzá Csizmár; velük abban maradtak, hogy október végéig javaslatot készítenek a tárca számára. "Nem vitatható el a kormányzattól, hogy a költségvetés elosztásának felelősségét érvényesítse" - hangsúlyozta az államtitkár, leszögezve: bevonták a civileket a döntéshozatal mechanizmusába.

A szociális és munkaügyi tárca tegnap közleményben is reagált a vádakra, amelyben kiemelték: a GYIK tagszervezetei semmiképpen sem nevezhetők "Zuschlag-klónnak", és semmi sem indokolja a több mint 200 alapító szervezet egybemosását a büntető eljárásokban esetlegesen érintett szervezetekkel.

Tény, hogy a Gyurcsány-kormány átírta az Orbán vezette kabinet idején megfogalmazott delegálási szabályokat, növelve a kormányzati befolyást a civil szervezeteknek járó öszszegek elosztásában. A két ifjúsági ernyőszervezet: a "balos" Magyit és a "jobbos" Ogyip (a szocialisták ifjúsági szervezete az előbbinek, a Fideszé az utóbbinak tagja) változatlanul delegálhat, de már nem közvetlenül, hanem az általuk alapított GYIK-en keresztül. Ez a fejlemény azonban nem új.

A két ifjúsági ernyőszervezet, a Magyit és az Ogyip másfél évtizede rivalizál, ezt zárta volna le egyesülési kísérletük. A GYIK megalakításakor, 2003 októberében sajtóhírek szerint azonban "E" betűvel jelölték meg az ellenséges szervezeteket az alakuló ülés regisztrációs listáján; körülbelül 40, többségében egyházi szervezetet be sem engedtek az ülésre, ahol még egy bombariadó is volt. A GYIK emiatt csak két hónappal később alakult meg, 282 szervezet részvételével. A Magyar Nemzet írta meg, hogy 75 résztvevő egyszerre több szervezetet is képviselt. Zuschlag János titkára, a jelenleg vele együtt előzetes letartóztatásban lévő Lados István például egyszerre hármat is. Ezért több (kimaradt, elsősorban jobboldali kötődésű) civil szervezet illegitimnek tartja a GYIK-et.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.