Feszült megemlékezés

Az 56-os Pesti Srác Alapítvány vasárnapi rendezvényét a Kossuth téren árpádsávos és nemzetiszínű zászlót lengető tüntetők közbekiabálásokkal zavarták meg. Az alapítvány képviselői a Parlament előtti jelképes sírnál emlékeztek az 51 évvel ezelőtti sortűzre. Újra cserélték az elhasználódott lyukas zászlót és zászlótartó rudat. A katolikus és a református egyház képviselői is megáldották az új zászlót.

A mintegy kétszáz tüntető indulatait az váltotta ki, hogy Arany Tibor, az alapítvány kuratóriumi tagja és más szónokok is ismeretleneknek nevezték beszédükben azokat, akik 1956. október 25-én a Kossuth téren a háztetőkről több mint száz ember életét kioltó géppisztolytűz alá vették a téren tüntető tömeget. A Kossuth térről ismert tüntetők azt kiabálták: a gyilkosok fiai ott ülnek a parlamentben. Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője többször is szót kért, de nem kapott. Bár előzetesen bejelentették, hogy ott lesz, nem jelent meg a megemlékezésen Rogán Antal, a Belváros fideszes polgármestere.

Más, kevésbé ideges rendezvényeken is emlékeztek az '56-os forradalomra. A sortűz áldozatai előtt hajtottak fejet a hét végén Somogy megyében: Kaposváron, a Pártok Házánál elhelyezett kopjafánál, valamint a berzencei művelődési házban.

A Nógrád megyei Felsőpetényben vasárnap abból az alkalomból idézték fel Mindszenty József emlékét, hogy a bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek a forradalomnak köszönhetően 1956. október 30-án szabadult ki a településen lévő Almássy-kastélyból, ahol koncepciós perben rárótt életfogytiglani büntetését töltötte. Mindszenty 1956. november 4-én az amerikai nagykövetségre menekült, menedékjogot kapott, majd 1971-ben elhagyta az országot.

A megemlékezések folytatódnak. Kedden a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete a Köztársaság téren tart koszorúzási ünnepséget. Délelőtt 10 órától az egykori pártház előtt a magyar forradalom pillanatait megörökítő, s közben halálosan megsebesült Jean Pierre Pedrazzini, a Paris Match legendás fotósának emléke előtt tisztelegnek, majd megemlékeznek a Köztársaság téri lincselés áldozatairól, s koszorút helyeznek el a pártház aulájában lévő emlékműnél.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.