Sir Roger Moore Budapesten

Másodszor jár Budapesten az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) nemzetközi jószolgálati nagyköveteként Sir Roger Moore brit színész. Másodszor találkozik a Nemzeti Filharmonikusokkal is, de először lép velük pódiumra hétfőn és kedden este a Művészetek Palotájában.

A koncertről DVD készül, amely várhatóan karácsony előtt jelenik meg, ennek bevételei is az ENSZ gyermekeket támogató alapjához kerülnek.

Sir Roger Moore, aki nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját a vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy számtalanszor fölteszik neki a kérdést vajon az elmúlt tizenhat esztendőben milyen előrelépést tapasztalt az éhező és a beteg gyermekek ügyében. - Leghitelesebben a statisztikákkal válaszolhatunk az ilyen kérdésekre - válaszolta az Angyal, illetve James Bond szerepében híressé vált művész.

Ő azonban idegenkedik a számoktól, talán, mert sosem volt jó matematikus. "A számok mögött én mindig az emberi arcokat és sorsokat keresem, az UNICEF-fel kapcsolatos munkámban mindig meg is találtam ezeket" - fogalmazott. Sokszor volt zavarban a szenvedések láttán, elképesztő tájékozatlansággal találkozott például a gyermekek drámaian nagy számát érintő AIDS-veszély kérdésében.

A tudatlanságon véleménye szerint az iskola segíthet, a jó iskola, amely megfelelő tárgyi felszereltséggel, higiénés körülményekkel működik, ahol ebédet is adnak, tehát a szülők is szívesebben küldik oda a gyerekeket.

A AIDS mellett gyilkos kórnak számító malária ellen már szúnyoghálók vásárlásával is lehet védekezni, Sir Roger Moore megjegyezte, hogy erre a célra tavaly a magyar állam egymillió dollár értékű adományt juttatott.

A nagykövet akárcsak 2006 decemberében, most is feleségével Christinával érkezett a magyar fővárosba. Tavaly adta át a megbízást a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár (NFZ) tagjainak az UNICEF jószolgálati nagyköveti tevékenységre. Így Magyarországon Halász Judit és Presser Gábor mellet több mint kétszázan mondhatják magukat e cím birtokosának.

A sajtótájékoztatón Kovács Géza, az együttes főigazgatója elmondta, Radványi Géza híres alkotása, a Valahol Európában című film indította már évekkel ezelőtt jótékonysági akciókra a testületet. A háborúban üldözötté vált, elvadult gyerek-hordát egy muzsikus a jóságáéval szelídíti meg, ételt, szállást és tudást ad nekik.

Kocsis Zoltán, az NFZ főigazgatója is komoly múltat mondhat magának hasonló téren: a 70-es években a szegényeket támogató alapítvány, a SZETA tagja volt, a 90-es évek eleje óta pedig a Gyermekmentő szervezet számára ajánlja föl minden születésnapi koncertjének bevételét.

Kovács Géza két bejelentést is tett az UNICEF ügyében: a két koncertről DVD készül, amelyet már karácsony előtt piacra kívánnak vinni. Nemcsak a koncertek bevétele, hanem a DVD-k eladásából származó pénz is gyermekalapé lesz. Bejelentette továbbá, hogy a Kocsis Zoltán irányításával készülő Bartók Új Kiadás CD-sorozat jogdíjainak 10 százalékát a Bartók jogok örököse, Vásárhelyi Gábor a jogok lejártáig (2015) ugyancsak az UNICEF-nek ajánlja.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a koncert televíziós felvételét 2007. december 22-én este sugározza az M1 és ekkor egy adományvonal is él majd.

Hétfőn Sir Roger Moore egy angyalföldi bölcsödébe látogat, ahol a gyerekek a náluk rosszabb sorban lévő gyerekek számára rendszeresen gyűjtenek. Blahó András, az UNICEF magyar bizottságának elnöke azt is hozzátette, hogy megállapodtak a Magyar Nemzeti Bankkal, a márciusban bevont egy és kétforintosok értékéből is részesülnek majd.

A Művészetek Palotájában - amely a termet és a DVD-hez szükséges technikát ingyen adja - Glinka Ruszlán és Ludmilla nyitánya, Muszorgszkij-Ravel Egy kiállítás képei című szimfonikus költeménye és Saint-Sae:ns Az állatok farsangja című karaktersorozata hangzik el két estén, az utóbbihoz Frances Button írt mulatságos szöveget, amelyet Sir Roger Moore mutat be Budapesten.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.